Otac dvoje djece treći put ide u zatvor, a nije ni punoljetan: Branio se da je bio ‘mlad i lud’

Zanimljivosti

Kako nema nikakve imovine i stalnih prihoda, sud ga je oslobodio plaćanja troškova postupka koji padaju na teret proračunskih sredstava suda, a oštećenike sud je uputio da pokrenu parnice.

Zbog više krađa maloljetnik iz Međimurja, otac dvoje djece, koji obitelj uzdržava od porodiljne naknade, dječjeg doplatka i rada na crno, osuđen je na Općinskom sudu u Čakovcu na osam mjeseci maloljetničkog zatvora. Utvrđeno je da je u ožujku 2019. s pomagačem iz peradarnika ukrao građevinska kolica, ručne bušilice marke i razni alat.

U istom mjesecu provalio je i u garaži i ukrao ženski bicikl, u kolovozu te godine je provalio u kuću i ukrao drveni antikni stol. Provaljivao je u kuće raznih vlasnika, pa je tako s jednim dječakom ukrao više komada zlatnih ženskih naušnica, zlatnu narukvicu i privjesak, brončani medaljon, tri mobitela i paper spray, u drugoj su kući ukrali 3000 eura… Stvari koje su ukrali prodavali su u naselju. Na primjer, bicikl vrijedan 1500 kuna prodali su 100 kuna.

Prema prikupljenim podacima o ličnosti i obiteljskim prilikama, zaključeno je da maloljetnik odrasta u obitelji izrazito lošeg socioekonomskog statusa i grubo narušenim odnosima, u kojoj se odgoju djece pristupa stihijski te se djeci, kako navodi sud, ne zadovoljavaju niti primarne životne potrebe. U izvanbračnoj zajednici roditelja rođeno je dvanaestero djece. Nakon što je osnovnu školu završio u odgojnom zavodu, mladić je nezaposlen. Već je ranije bio osuđivan na kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od 16 mjeseci, koja je drugostupanjskom odlukom smanjena je na godinu dana.

Uz to, osuđen je i na kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od deset mjeseci. U ovoj novoj, trećoj presudi sud je kao olakotne okolnosti prihvatio priznanje počinjenja kaznenih djela, odrastanje u neadekvatnoj sredini bez odgovarajuće roditeljske skrbi i brige, a kao otegotne okolnosti prijašnje osude. Mladić je priznao krivnju i u svojoj obrani na raspravi naveo je da se kaje, da je bio “mlad, lud i nezrela osoba u to vrijeme”. Kako nema nikakve imovine i stalnih prihoda, sud ga je oslobodio plaćanja troškova postupka koji padaju na teret proračunskih sredstava suda, a oštećenike sud je uputio da pokrenu parnice.

vecernji.hr