STARI 250 MILIONA GODINA: PRONAĐENI OSTACI IHTIOSAURUSA

Region

STARI 250 MILIONA GODINA: PRONAĐENI OSTACI IHTIOSAURUSA

Ihtiosaurusi su bili grupa morskih gmizavaca u doba dinosaurusa, od kojih su neki dostizali i oko 21 metar dužine, ali je njihovo porijeklo pomalo misteriozno. Pronađeno je 11 repnih pršljenova koji ukazuju da je životinja bila duga oko tri metra. Mnogi ihtiosaurusi su izgledali kao delfini, drugi su ličili na velike kitove. Jeli su ribu i lignje. Pronađeni fosili pokazuju da su rađali žive mladunce. Fosilizovani ostaci stari oko 250 miliona godina pronađeni su u zabačenom dijelu ostvra Špitsbergen na Arktiku na teritoriji Norveške.

Poput kitova, koji su sisari, i raznih drugih loza reptila koji su naseljavali Zemljine okeane, ihtiosaurusi su evoluirali od predaka koji su hodali kopnom i prošli prelaz sa kopna u more. Istraživači su zaključili da je pronađeni fosil prilično anatomski uznapredovao.

-Pravo iznenađenje je bilo da se nakon niza geohemijskih, kompjuterizovanih mikrotomografskih i mikrostrukturnih analiza kostiju, ispostavilo da su ovo pršljenovi veoma naprednog, brzorastućeg, vjerovatno toplokrvnog krupnog tijela ili organizma, dugačkog oko tri metra i da je to u potpunosti okeanski ihtiosaurus – rekao je Benjamin Ker, kustos odjeljenja paleontologije kičmenjaka u Muzeju evolucije Univerziteta Upsala u Švedskoj.

Ker, glavni autor istraživanja objavljenog u časopisu “Aktuelna biologija”, je dodao da su implikacije ovog otkrića višestruke. U svjetlu ovog otkrića, može biti da su preci ihtiosaurusa nastanjivali Zemlju i 20 miliona godina prije masovnog izumiranja. Trijaski period koji je uslijedio nakon masovnog izumiranja bio je početak doba dinosaurusa, iako su se najstariji poznati dinosaurusi pojavili tek prije 230 miliona godina.

Mjesto gdje su fosili pronađeni je klasičan arktički pejzaž sa snijegom prekrivenim planinama duž obale dubokog fjorda. Fosili su otkriveni duž riječnog kanala, koji siječe slojeve stijena, a koje su nekada bile mulj na dnu mora.

hayat.ba