Radostan dan za muslimane Sjenice – Musafir džamija otvorena uoči mjeseca Ramazana

Region

Poseban dan za sve vjernike Sjenice i cijelog Sandžaka. Prigodnom svečanošću svečano je otvorena “Osman ibn Affan – Musafir” džamija. Plato ispred džamije bio je prepun vjernika koji su željno iščekivali ovaj dan. Sjenički medžlis još jednim vakufom nastavlja misiju podizanja budućih generacija.

Delegaciju Mešihata IZ-e u Srbiji predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, dok je delegaciju opštine Sjenica predvodio predsjednik opštine Munib Mujagić. Ispred Odbora za izgradnju džamije prisutnima je dobrodošlicu poželio predsjednik Odbora hfz. Esad ef. Mahmutović.

Džamije su Allaha radi. Ova je džamija je izgrađena u najbržem mogućem roku. Ovo je vakuf Islamske zajednice u Srbiji i on je kao takav uknjižen. Želim da to znate, jer je to veoma važno. Obzirom da je vakifa bilo puno, ali zato molim Allaha da ukabuli ovo od nas i neka nam bude na vagi dobrih djela onda kada nam bude najpotrebnije. Neka je svima mubarek olsun”, kazao je predsjednik Odbora za izgradnju hfz. Esad ef. Mahmutović

Predsjednik sjeničkog medžlisa Kemal ef. Mahmutović obratio se prisutnim vjernicima. Buduće generacije, ističe on, svjedočiće o ovoj generaciji graditelja.

“Ovdje na ovom parčetu zemlje ispisujemo historiju. Svaki onaj koji je danas ovdje – svjedočiće i nebesa i zemlja da je danas veličao Allahova znamenja. Blago se svima vama koji ste danas ovdje da veličate Njegova znamenja. Kao predsjednik medžlisa danas sam ponosan na svemu što smo uradili. Da zahvaljujemo i dan i noć dragom Allahu ne bismo mogli da mu se dovoljno zahvalimo za sve ovo što nam je omogućio. Mubarek olsun svima nama, mubarek olsun Sjenicu, radujmo se današnjem danu, jer smo generacija graditelja koje će nadživjeti sve nas”, kazao je predsjednik medžlisa IZ-e Sjenica Kemal ef. Mahmutović.

Među prisutnima i poseban gost iz Kuvajta šejh Mahmud En-Nedžmi. Allahove kuće grade, ističe on, oni koji u Allaha i budući svijet vjeruju. Džamije su, dodaje, svjetionik pravog puta.

Neka vam je mubarek olsun ovaj mesdžid uz dovu da on bude svjetlo i poziv svemu onome što je Allah dragi propisao. Znajte, Kuvajt je uz vas i sa vama. Nikada ne zaboraviko riječi Poslanika a.s: “Ko radi Allaha sagradi Allahovu kuću koliko i ptičje gnijezdo, Allah će njemu sagraditi kuću u Džennetu”. Džamija je svjetionik srednjeg puta, odgajatelj mnogih generacija, putokaz ljudima kako da se približe Allahu. Hvala svima na ovom lijepom ugođaju i danu”, kazao je gost iz Kuvajta Mahmud En-Nedžmi.

Direktor Vakufske direkcije i muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević u svom obraćanju istakao je da je posljednjih godina sjenički medžlis sa svojim vrijednim predvodnicima bakljonoša podizanja svijesti o značaju i vrijednostima vakufa.

“Temelje vakufa udarili su svi Poslanici, ali onaj koji stoji ispred svih njih jeste vakif Ibrahim a.s. koji je postavio temelje časne Kjabe. Zahvaljujući vakufima i raznim vrstama znanja islam napreduje, živi, opstaje i dominira. Vakifa i dobročinitelja imalo je uvijek, ima ih i u našoj generaciji i pogledajte kako njihova zdanja iskrenosti blistaju. Evo i nas, idemo njihovim stopama i stazama, a definitivno sjenička ulema na čelu sa glavnim imamom Kemal ef. nosi bajrak podizanja svijesti o vakufima. Kur’an je život, ali, znajte, nema bereketa u jednom gradu bez ovakvih zdanja. Ovo je lijep znak i lijepa garancija za našu lijepu budućnost. Blago se narodu koji ima ovakvu Islamsku zajenicu. Neka ovo bude izvor znanja i dobra do Sudnjeg dana”, kazao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić obratio se okupljenima. Ovo je generacija vjernika koja stoji uspravno i radi ispravno. Generacija koja gradi, a ne ruši. Generacija koja voli, a ne zna da mrzi.

“Džamije se prave da se duše napajaju imanom. Vjernici podižu džamije, a one grade ljude i odgajaju dobre generacije. Nama trebaju generacije vjernika koje će voljeti, a ne mrzeti, graditi, a ne rušiti, generacije će činiti dobro drugim ljudima, a neće činiti nikome zlo. Takve vjernike hoćemo. Uspravne i ispravne. Da se radujete da ih sretnete. Nikom da zlo ne čine. Hoćemo ulemu koja ne zna izdat’ i koja neće prodavati vjeru za večeru i koja će čuvati svoj džemat i džamiju, svoj narod i zajednicu, kako bi nas spominjali po dobru oni poslije nas, kao što mi spominjemo one prije nas”, kazao je muftija dr. Dudić.

Ovom prilikom pozvao i sve one koji su izabrali “Krivi put” da se vrate pod okrilje Islamske zajednice.

“Pravi put je jasan. Nemaju dvije istine. Ne mogu dvojica biti u pravu. Zato i ime “Musafirska džamija”, jer musafiri donose bereket. Da podižemo generacije poput Osmana r.a. Svi su se stidjeli njegovog ahlaka. Znajte, svi ste vi danas pobjednici, svi odreda. Budite ponosni, ne pravimo iz inata džamije, ne vjerujemo iz inata. Mi smo ovdje rođeni, hoćemo da činimo dobro dok je svijeta i vijeka”, istakao je muftija dr. Dudić.

Dovu je na kraju proučio glavnim imam sjeničkog medžlisa Berin ef. Ljajić. Podnevskim ezanom i namazom zvanično je i otvorena Musafir džamija. Nakon namaza uslijedilo je druženje uz posluženje na platou ispred džamije.

(Sana