NEMOJTE IH JESTI NA PRAZAN ŽELUDAC: OVE NAMIRNICE MOGU VAM NAŠKODITI

Zdravlje

NEMOJTE IH JESTI NA PRAZAN ŽELUDAC: OVE NAMIRNICE MOGU VAM NAŠKODITI

Neke namirnice su savršene za jutarnji obrok jer nisu teške za prazan stomak, dok bi druge trebalo izbjegavati u širokom luku. Ujutru našem tijelu treba mnogo hranjivih materija da biste dobro započeli dan. To uključuje složene ugljene hidrate, vlakna i proteine. Neke namirnice mogu lako da se svare kada ih uzimate na prazan želudac, što ih čini savršenim za doručak. Međutim, neke druge opcije je bolje ne jesti tako rano, jer mogu da imaju loš uticaj naročito kada se uzimaju na prazan stomak.

Koje namirnice i jela je najbolje jesti na prazan želudac?

Zobene kaše – Zobene pahuljice su bogate vlaknima, što pomaže u snižavanju nivoa holesterola.

Jaja – Budući da jaja imaju veoma malo kalorija, ali vas uvijek zasite na dug vremenski period, možete lako da pratite svoj dnevni unos kalorija uz doručak sa jajima.

Lubenicu – Lubenice su bogate tečnošću, što prija praznom želucu.

Borovnice – Borovnice poboljšavaju pamćenje i podstiču metabolizam.

Integralni hljeb – Spori ugljenih hidrata i druge važne hranjive supstance nalaze se u integralnom hljebu. Najbolje vrijeme za konzumiranje integralnog hljeba je rano jutro.

Orašasti plodovi – Orašasti plodovi podstiču zdravu probavu i regulišu kiselost u želucu, naročito kada se jedu za doručak.

Šta treba da izbjegavate u širokom luku?

Peciva s kvascem – Kvasac iritira prazan želudac i može da izazove nadutost. Preporučuje se da pecivo ostavite za poslijepodne.

Slatkiše – Nije veliko iznenađenje da slatkiši na prazan stomak nisu dobra ideja. Vaš nivo insulina raste i povećava se rizik od dijabetesa.

Kruške – Sirova vlakna u kruškama mogu da iritiraju osjetljivu sluznicu ako prethodno niste ništa pojeli. Zato za doručak odaberite neko drugo voće, na primjer, bobičasto voće.

Paradajz – Paradajz je bogat taninskom kiselinom, koja povećava kiselost u želucu.

Krastavac – Ni krastavce ne treba jesti na prazan želudac. Kao i svako drugo sirovo povrće, može da prouzrokuje gorušicu, nadutost i bolove u stomaku, prenose Vijesti.me.

Banane – Nivo magnezijuma u krvi može da se drastično poveća ako banane jedete na prazan želudac.

hayat.ba