“Borila sam se kovidom i SEPSOM, a onda su mi saopštili da imam RAK! Nedelju dana pre toga rodila sam moju Milanu!”

Zanimljivosti

Uloga nove majke je teška sama po sebi, ali za neke žene, koje se uz roditeljstvo susreću i sa životnom borbom, je daleko teža.

Upravo sav taj teret je osetila i Kejša Čedvik, tridesetogodišnja samohrana majka, iz Mančestera, koja se bori sa rakom, uz koji je doživljavala halucinacije i zbog kog ima užasne rane od lečenja.

A kada se na sve to priključe Kovid-19 i sepsa, malo je reći da je Kejša prošla Golgotu i sve se to dešavalo baš u momentima kada je trebalo da rodi svoju ćerku Milanu Mej u junu 2021. godine.

Kejša je bila student kada je zatrudnela sa svojom prvom ćerkom. U osmom mesecu trudnoće, pronašla je kvržicu u desnoj dojci, ali je mislila da je to povezano sa mlečnim kanalom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keisha (@cancerwho22)

Komplikacije su počele odmah nakon porođaja
Tokom porođaja u bolnici, dijagnostikovana joj je sepsa, odnosno trovanje krvi koje može da bude smrtonosno. Zatim, samo nekoliko dana kasnije, bila je pozitivna na Kovid-19 i stavljena je u izolaciju u bolnici sa svojim novorođenčetom.

– Nisam očekivala da ću tako da započnem majčinstvo. Ti prvi dani su bili izuzetno teški kada sam se vratila kući, morala sam da provedem deset dana sama sa svojom novom bebom. Nisu mi bili dozvoljeni posetioci. Majčino mleko mi je došlo, ali se veoma brzo osušilo, a kvržica koja mi je bila skoro ispod pazuha je porasla, pa sam razgovarala sa svojim lekarom opšte prakse. Rekao je da je verovatno začepljen kanal, ali da mora da me uputi na biopsiju da se uveri. Rekao je da mogu da se vratim i vičem na njega ako bude nešto više, jer je bio tako uporan da to proverim. Čak je i medicinska sestra na mojoj biopsiji rekla da se čini da to ima veze sa mojim mlekom, rekla je Kejša za The Sun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keisha (@cancerwho22)

Iako je bila ubeđena da je to samo posledica prestanka laktacije, kada je otišla u bolnicu po rezultate u avgustu 2021. godine, sa samo 28 godina, nije bila spremna za razorne vesti.

“Nisam verovala da mi se to događa”
– Rečeno mi je da imam rak dojke. Pomislila sam da se šale, jer sam upravo dobila bebu. Onda sam počela da plačem, pitajući da li ću umreti. Rekli su da će me tretman ostaviti neplodnom, tako da ako želim još dece u budućnosti, morala bih da se podvrgnem lečenju neplodnosti i da zamrznem svoje jajne ćelije. Sve te informacije su mi bile previše, pa sam izašla. Plašila sam se najgoreg, nisam znala šta se dešava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keisha (@cancerwho22)

Već sledeće nedelje Kejša je započela lečenje plodnosti i zamrznula tri jajne ćelije, a zatim je počela sa procesom devetonedeljne hemoterapije.

– Bila sam najmlađa u sobi i nisam izgledala loše, pa su svi zurili u mene. Bili su mnogo stariji i izgledali su veoma loše. Znala sam da će mi kosa da mi opadne, pa sam je ošišala do ključne kosti. Da bih se osećala udobnije, napravila sam ćebe sa fotografijama mojih prijatelja i porodice i nosila torbu sa hranom.

U novembru je njen tretman prešao na oštriju “hemoterapiju crvenog đavola”, odnosno doksorubicin, nazvan po svojoj boji – primala je tri, svake tri nedelje tokom devet nedelja.

– Bilo je apsolutno užasno. Mučnina je bila užasna. Nisam mogao da jedem ni da pijem, pa sam halucinirala, otpali su mi nokti na rukama i nogama i imala sam rane na koži. Tokom četvrte nedelje primetila sam grudve kose na jastuku. Pozvala sam mamu i rekla joj da se šišam na ćelavo. Zatim je došla drugarica i obrijala mi je glavu. Bio je to zaista emotivan trenutak jer se sve dogodilo veoma brzo, ali želela sam da imam kontrolu, nisam mogla da posmatram kako postepeno ćelavim. Do Božića su mi i trepavice otpale – to me je uništilo, sećam se da sam jecala, jer sam izgledala kao pravi pacijent sa rakom, iskrena je Kejša za The Sun.

Nakon meseci mučenja, halucinacija, gubitka kose i velikih bolova, u januaru 2022. godine konačno je dobila dobre vesti – bila je bez raka.

– Dvanaestog februara sam imala mastektomiju desne dojke. Rečeno mi je da mi nije potrebna radioterapija i provela sam narednih 12 nedelja pokušavajući da obnovim svoj život. Onda su mi javili da mi je potreban tretman – 15 rundi, po jedna dnevno svakoga dana tokom tri nedelje, koje su završene u junu. Sve to je bilo poput lasera, koža je počela da se ljušti i gorela je ispod pazuha. Takođe mi se promenila boja kože na tom području, pa sam morao da koristim specijalnu hidratantnu kremu.

Rak je pobeđen

Urađena joj je rekonstruktivna operacija na desnoj dojci i reduktivna mastektomija iz predostrožnosti na levoj, zatim je Kejši 1. marta 2022. godine konačno rečeno da nema dokaza o bolesti u njenom telu.

– Nisam verovala. Iako su to bile dobre vesti. Bila sam tako preplavljena emocijama i uplašena da bi to moglo da se vrati. I dalje sam morala da imam još rekonstruktivnih operacija na grudima. Ova bolest je preokupirala svaku moju misao u proteklih 18 meseci i uzela je svoj mentalni i fizički danak.

Pogled u budućnost
Nakon što je izgubila desnu dojku zbog raka, nije bila zainteresovana da se ponovo zabavlja, ali jedne večeri u aprilu 2022. godine, prijatelj ju je ubedio da otvori Tinder nalog.

Kada se Kejša probudila sledećeg dana, izbrisala je nalog – ali njena prijateljica je već poslala poruku čoveku po imenu Eron, uputivši ga na Kejšin Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keisha (@cancerwho22)

– Moj drugarica mi je govorila da nisam samo mama ili devojka sa rakom, da moram da počnem da izlazim na sastanke. Govorila sam da nema šanse, jer ko bi želeo da izađe sa samohranom mamom sa jednom dojkom, koja je upravo pobedila rak.

Momak kome je slala poruke po imenu Earon, stupio je u kontakt sa mnom na mom Instagramu gde sam objavljivala sve o svom putu protiv raka (@cancervho22). Bila sam prilično gruba i rekla da sam zauzeta svojim detetom i lečenjem. Onda sam se nekoliko dana kasnije izvinila i objasnila da mi je život zaista zauzet. Razgovarali smo i sledećeg meseca smo izašli na naš prvi sastanak. Bilo je odlično. Učinio je da se ponovo osećam privlačno, posle tako užasne godine. Bio je tu na svakom koraku – pomogao mi je da se obučem, istuširam, skuvam hranu i budem tu za Milanu. Bio je divan i uvek mi je govorio da me rak ne definiše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keisha (@cancerwho22)

Nakon preživljenog pakla, Kejša konačno vidi svetliju budućnost, treba da završi kurs za medicinske sestre krajem godine, a ona i Eron žele da prošire porodicu.

– Od onog vikenda kada su mi rekli da imam rak i da sam plakala, mislim da sam plakala ukupno pet puta, to je to. Samo sam nastavila sa tim. Naravno, bila sam zabrinuta i uplašena, najviše za Milanu, jer ne želim da je ostavim. Ali šta da radim? Koja je poenta sedeti i kukati?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keisha (@cancerwho22)

Sada nam predstoji prvi zajednički odmor u inostranstvu, koji smo morali da odlažemo zbog mojih operacija – odvešćemo Milanu u Španiju, a zatim ćemo otići u Amsterdam. Želim da vratim svoj život u normalu, a onda kada diplomiram, pokušaćemo da imamo još dece. On je briljantan sa Milanom. Imam osećaj kao da je sudbina htela da sretnem Erona. Nikada nisam mislila da ću ponovo da nađem nekoga sa kim bih bila posle svega kroz šta sam prošla. Ali trebalo je da se sretnemo i on je trebalo da pođe sa mnom na ovo putovanje, zaključila je Kejša.

blic.rs