Baba Bora ima 100 godina, a nikada nije bila kod doktora: Već 15 godina doručkuje isti obrok

Region

Rad, spremanje, druženje, čišćenje… Rođendan za rođendanom, i tako do stotog. Dobrinka Madić, baka Bora, 18. februara oduvala je svećice sa torte na svom 100. rođendanu. Iako se zbog povrede koju je imala pre nekoliko meseci slabije kreće, zdravog i bistrog uma priča da kod lekara za 100 godina, koliko i ima, nikada nije otišla, prenosi TV Pirot.

Sina i ćerku rodila je u porodičnoj kući u selu Dojkinci.

– Išla sam retko samo na preglede, u 10 godina jednom odem. U bolnici nisam bila nikada u životu za 100 godina. Nažalost, mladi danas idu svaki dan u bolnicu, kao i moj sin – priča ona.

Tajna dugovečnosti kaže baba Bora leži u zdravoj ishrani i tek ponekoj grejanoj rakiji, dok je bila malo mlađa.

– Do 42. godine sam u selu jela sve neprskano. Ujutru sam jela kačamak, večerala hleb. Već 15 godina jedem za doručak kačamak – navodi ona.

Priseća se i teških trenutaka, siromaštva, a potom i stvaranja krova nad glavom.

– Prvo sam bila mnogo siromašna, nabavljali smo sve jedno po jedno, tanjir, kašike, viljuške, ogrev. Posle, bila sam bolja od onih najbogatijih u selu. Volela sam da budem čista i pedantna – priča baka.

Sin joj je preminuo, a ćerka i zet je obilaze i donose hranu. Zet navodi da je baba Bora baka broj jedan.

– Bila je borac. Pričala je da je sama uhapsila oko petnaestoro sa šmajzerom i dovela ih u Dojkince. Ona je super-baka. Moja ćerka je došla iz Austrije samo na dva dana zbog bakinog rođendana – priča Dobrinkin zet.

Baba Dobrinka ipak ima savet i za mlade. Kako kaže, prošetajte i vratite se na vreme sa voljenim ljudima.

– Oženite se do 22. godine, prošetajte se malo, lezite na vreme. Nemojte da se drogirate ni da pijete svašta – poručuje baba Dobrinka i dodaje da željno isčekuje i 101. gođendan.

dijasporainfo.net