Mali Maksim od tate dobio bubreg, transplantacija obavljena u Londonu

Zanimljivosti

Mali Maksim od tate dobio bubreg, transplantacija obavljena u Londonu

U Srbiji i dalje nema dovoljno ni donora ni transplantacija, a čekaju ih i deca. Neki zbog njih moraju u inostranstvo. Republički fond za zdravstveno osiguranje juče je hitno prebacio bebu u Italiju na transplantaciju jetre, a RTS je obišao Maksima koji je nedavno u Londonu dobio tatin bubreg.

Osam meseci posle transplantacije bubrega u Londonu, na dan kada je kršten u Institutu za majku i dete, doktorke iz Beograda i Londona saglasne su da Maksimov oporavak ide dobro. Donor je bio tata.

“Iznenađujuće je dobro sve ispalo, nemam nikakve posledice”, navodi Maksimov tata Goran.

Mama Milica zahvalila je najpre dr Nataši Stajić koja je prepoznala bolest.

“Veliko hvala svima i dr Nataši Stajić koja je u prvim danima njegovog života prepoznala bolest, svake sedme godine se rodi dete sa tom dijagnozom, u pitanju je kongenitalninefrološki sindrom. Svako dete na Institutu, ma koliko tešku kliničku sliku da ima, ona ga gleda kao dete koje ima svoje mesto pod suncem, ima budućnost”, kaže Milica.

Imaće Maksim mesto pod suncem, a ostaće zapamćen i kao prvo dete iz Srbije kome je urađena specifična procedura.

“Da su davalac organa i primalac različite krvne grupe. Ne samo da se kvalitet njegovog života poboljšao, on je porastao, mnogo je aktivniji, krenuo je u zabavne grupe, rezultati su mu odlični”, rekla je dr Jelena Stojanović, specijalista dečje nefrologije i transplantologije iz Londona.

Dr Nataša Stajić, nefrolog Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, podseća da je Maksim dve godine proveo na Institutu. Kaže da su kako ona, tako i svi na Institutu bili presrećni kada su čuli da je transplantacija uspešno obavljena.

Doktorka Jelena, koja radi u jednoj od najboljih bolnica na svetu, ovih dana u Beogradu pregleda i druge pacijente, a sa kolegama dogovara saradnju i njihovom usavršavanju u Londonu.

dijasporainfo.net