Ovo bi danas bila njihova porodična slika da Mariju nije odnela bolest: Objava muža niške advokatice kida dušu

Region

Marija je preminula ubrzo nakon rođenja ćerkice

Zoran Pešić iz Niša, suprug nedavno preminule advokatice Marije Takić-Pešić (33) koja je svojim velikim srcem rušila zidove i hrabro rešila da rodi dete, znajući da će to ugroziti njen život, objavio je status koji prkosi smrti.

On je objavio portret koji je naslikala Marijina drugarica, a koji prikazuje kakva bi porodica bili da je Marija danas živa.

Prelepa porodična fotografija nastala je spajanjem nekoliko starih slika, jer usled pogoršanja Marijine teške bolesti nakon rođenja bebe, nije ni bilo prilike da takva porodična fotografija uopšte nastane.

Zoran za Telegraf, s bolom u glasu, ali sa željom da sačuva sećanje na svoju Mariju, priča kako danas žive on i ćerkica Lara.

– Sve je to još uvek sveže. Lara ima devet meseci i zlatno je dete, a mi idemo Marijinim stopama i sve ono što je ona stvarala mi nastavljamo da gradimo. Želja mi je da kroz par godina otvorim udruženje neku ili fondaciju kojom bih nastavio Marijinu misiju – priča nam Zoran i dodaje:

Marijina prijateljica Tamara Atanasković Aleksić, poznatija kao Tamara Lav, napravila je fotografiju koja je Zorana istovremeno skrhala i obradovala.

– Ona je mnogo pomagala Mariji i bile su jako bliske, to je bila njena ideja. Mi zajedno učestvujemo akciji “Srce sa juga” i planiramo da ostvarimo sve ono što je Marija želela – priča nam Zoran.

Podsetimo, Marija je odlučila da se ostvari kao majka, iako je znala da trudnoća može značajno pogoršati njeno zdravstveno stanje. To se, nažalost i desilo. Ubrzo nakon rođenja bebe, Marija je završila u bolničkoj postelji iz koje nije uspela više da se vrati normalnom životu jer joj se stanje iz dana u dan pogoršavalo. Posle nekoliko meseci borbe, preminula je u oktobru prošle godine, četiri meseca nakon što je na svet donela ćerkicu Laru.

Ko je bila plemenita Marija Takić-Pešić

Marija borila zadnjih godina nije je zaustavila na ni profesionalnom planu gde je bila jako uspešna, ali ni u želji da pomaže drugima – u dva navrata organizovala je humanitarne akcije prikupljanja pomoći za siromašnu, bolesnu decu i decu bez roditeljskog staranja, koje su dirnule Srbiju.

Posle smrti plemenite advokatice, njen suprug je odlučio da nastavi humanu misiju – pre tri meseca, za Novu godinu, Zoran je sa saradnicima organizovao prikupljanje i podelu paketića za ugroženu i bolesnu decu a uskoro će, u Marijino ime, uslediti i nove akcije.

Marija se osim advokaturom bavila i humanitarnim radom, a njene akcije dirnule su Srbiju. Na Božić 2021.godine Marija je sa suprugom Zoranom pokrenula humanitarnu akciju podele više od 500 paketića siromašnoj deci i deci bez roditeljskog staranja u Nišu i Leskovcu a godinu dana ranije, obezbedila je 40 paketića za decu na niškoj onkologiji, za šta je bila nagrađena plaketom NURDOR-a. Svi je pamte kao ženu velikog, plemenitog srca.

Uloga majke je bacila u drugi plan zdravstveno stanje.

Marijina najveća životna želja bila da se ostvari kao majka, iako je znala da to može pogoršati njeno zadrvlje. Želju je i uspela da ispuni u julu prošle godine kada je rodila ćerkicu. Kako kaže njen muž, ona je birala taj put, kada se porodila krenuli su problemi s opakom bolešću, ali je Marija tako odlučila. Sada, on i ćerka idu njenim stopama i ispunjavaju njene snove.

(Telegraf.rs)