„DECA ME NISU OBIŠLA 3 GODINE“ Ispovest baka Nade kroz suze

Region

Surova klima, nedostatak posla i uslova za moderan život, učinili su da Crna Trava postane jedno od mesta koje izumiru.

Iako su se odlučili da svoj život nastave u rodnom selu, meštani ovog podneblja kažu da svojoj deci ne bi preporučili da ostanu na selu.

– Budemo zavejani po dva, tri dana. Kao roditelj, ja bih svoju decu posavetovao da završe škole i da odu kao i svi – kaže jedan meštanin.

Samo na tridesetak kilometara od Crne Trave nalazi se mesna zajednica Kalna sa samo jednom porodicom sa decom i dva staračka domaćinstva.

Baka Nada jedna je od malobrojnih stanovnika ovog mesta, koja kaže da svoje najmilije nije videla skoro tri godine.

– Bilo je ljudi, a sad je sve zapustelo u šumu. Za bolji život su otišli, mi smo ostali. Ovde nema gde da se zaposle – kaže baka Nada.

Iako se teško kreće, starica je uvek na nogama. Kako kaže, Hitna pomoć joj uvek dođe, ali i mlada komšinica, jer ona dalje od svog domaćinstva ne može.

– Sve mi je teško, pravo da ti kažem. Niti ima ljudi, niti ima prodavnica, niti može da se služimo. Naša deca rade u Beograd. Ne dolaze, rade sve u prvoj smeni, nemaju vreme, prevoz je loš. Nisu bili ima dve, tri godine – kaže baka Nada kroz suze.

Lekarka Hitne pomoći kaže da je u ovoj opštini većinsko staračko stanovništvo, bez ikakve podrške sa strane.

– Potpuno su odsečeni od sveta. Deca ko zna gde su, sa njima se čujemo samo telefonski – kaže de Milena Stanojević iz Doma zdravlja.

Umesto surove zime stariji meštani ovide samo lepotu, a drugi su „trbuhom za kruhom“ otišli u veće gradove i uglavnom se ne vraćaju kući.

I dok jedni vide u ovom kraju samo lepotu, drugi ostaju jer moraju, ali se svi uglavnom slažu u jednom – da u ovom mestu nema mnogo nade za budućnost, jer kako kažu „mladi odlaze, a stari umiru“.

realnosrb.rs