MALE TAJNE VELIKIH STRUČNJAKA: UZ POMOĆ TRI TRIKA NEĆETE PLAKATI DOK REŽETE LUK

Zanimljivosti

MALE TAJNE VELIKIH STRUČNJAKA: UZ POMOĆ TRI TRIKA NEĆETE PLAKATI DOK REŽETE LUK

Da li se vama često dešava da dok režete luk “suza suzu goni”, nije strašno ali vjerovatno ste do sada isprobali poneki trik za bezbolnije sjeckanje. Čak i ako vi niste, ima onih koji jesu. Mladi par entuzijasta, Hannah i Jesse, isprobali su ih možda i najviše od ikog u historiji i o svojim iskustvima iscrpno podijelili.

Nećemo vam prenositi sve kroz što su prošli isprobavajući trik za trikom, koncentrisat ćemo se samo na bitno – tri trika s najvišim ocjenama. Prvi trik od njih uključuje premazivanje oštrice noža sa limunom. Oboje su bili iznenađeni učinkovitošću, oči su im tek lagano zasuzile, ali istakli su veliku manu ovog trika: oštricu treba premazivati gotovo svako malo.

Drugi trik podrazumijeva izlaganje luka niskoj temperaturi. Pokušaj s frižiderom nije bio pretjerano učinkovit (iako je u određenoj mjeri smanjio količinu suza), ali potez sa zamrzivačem bio je maestralno uspješan. Nakon što su luk držali u ledu nekiih pola sata, ni Hannah ni Jesse nisu zasuzili režući ga.

Treći trik uključuje hladnu vodu i, strogo uzevši, predstavlja tek varijaciju na temu ovog prethodnog. Oboje je probalo rezati luk pod mlazom vode i zadovoljni su uspjehom po pitanju zaustavljanja suza. Otkrili su i jedan bonus: ujedno su se riješili mirisa luka. Otkrili su, međutim, i jedan minus – luk im je bio potpuno mokar, što i nije dobro za određene načine njegove pripreme.

hayat.ba