Ćerka Tanasija Uzunovića pošla je očevim stopama: Gledali smo je u dve poznate serije, a on se u početku protivio njenom izboru!

Uncategorized

Glumac je ćerku dobio sa trećom suprugom Mirom, a mlada Sofija Uzunović postala je zvezda Narodnog pozorišta

Glumac Tanasije Uzunović preminio je danas u Beogradu u 81. godini života na klinici za urgentnu medicinu VMA.

Iako je dugo priželjkivao dete, uspeo je da dobije ćerku tek u pedesetoj godini, a ona je pošla njegovim stopama i postala glumica.

Tanasije je ćerku dobio sa trećom suprugom Mirom, a mlada Sofija Uzunović postala je zvezda Narodnog pozorišta, a televizijska publika pamti je po serijama “Nemanjići – rađanje kraljevine” i “Vojna akademija”.

Kako je govorio Tanasije, Sofija je od malih nogu pokazivala interesovanje za razne stvari i nikada nije ni pomislio da bi gluma mogla da bude njen izbor.

Lepo je pisala, zanimala se za književnost, težila je za autentičnim izrazima u muzici. U gimnaziji je odlazila u “Dadov”, što mi je bilo veoma drago jer sam smatrao da je bolje da vreme provodi u dramskoj sekciji nego da se interesuje za folk i rijalitije. Jedan prijatelj mi je tada rekao: “Ona će biti glumica”. Odgovorio sam mu da to ne dolazi u obzir, a on je na to samo proročanski kazao: “Videćeš”. I ispostavilo se da je bio u pravu – govorio je Tanasije.

Kako nije uspela da upiše odmah Fakultet dramskih umetnosti, on je savetovao da, ukoliko želi da se bavi glumom, mora da prelomi neke stvari.

– Kasnije je upisala Akademiju umetnosti u klasi Dragane Varagić. Na prvoj godini sam joj skrenuo pažnju da u ovoj profesiji nema protekcije, da sama mora da pokaže koliko vredi i pronađe svoj put – rekao je ranije Uzunović za “Gloriju”.

Tanasije je kćerki govorio da se ne prilagođava, već da bude ono što jeste.

– Objasnio sam joj da je to težak, mučan i nepriznat posao koji može da se radi samo pod jednim uslovom, ako se neizmerno voli. Trenutna situacija je poražavajuća, ali ne mogu i neću da joj rušim ideale, kao ni da joj dajem lažnu nadu. Mora mnogo da radi, pogotovo sad na početku karijere, a tu je i pitanje njene selekcije, odnosno odluke da li će se prikloniti jeftinim elementima i izražajnim momentima, ili će tražiti istinu, jer gluma bez istine ne može. Gluma je emocija, temperament, mašta, inteligencija da se sve to skupi, a do umetnosti je mnogo daleko. I mora da “krade” scenski izraz, zanatske cake- rekao je on svojevremeno.

24sedam.rs