ALBANKA SE PRE 8 GODINA UDALA ZA SRBINA, SLAVE USKRS, decu uče našim OBIČAJIMA!

Region

Majlinda Vatnikaj iz Tirane pre osam godina udala se za Srbina, prekrstila se u našoj crkvi, udala za njega, a danas sa zadovoljstvom neguje našu kulturu

Albanka Majlinda Vatnikaj (33), danas Maja Miladinović pre osam godina se zbog ljubavi prekrstila i udala za Darka Miladinovića (47), poljoprivrednika iz sela Beli Breg kod Aleksinca, i od tada je u ovom doba godine na njihovom stolu, sa radosnom dečicom, bogata trpeza i uskršnja jaja kojima tradicionalno obeležavaju pravoslavni praznik Vaskrs.

Iako je došla iz Tirane, ova devojka poštuje baš sve srpske običaje. U potpunosti je, kaže za Kurir, usvojila našu kulturu i tradiciju.

– Volim da spremam srpske specijalitete, a Vaskrs nam je posebno interesantan zbog dece koja se običajima raduju. Ove godine planiram da ofarbam 30,40 jaja. Neke ću na starinski način, u lukovini bojiti, a neke farbom. Da imamo i crvene, i šarene. Kupili smo nalepnice, deca vole šarena jaja, cirkone, nalepnice – rekla je majka sedmogodišnjeg dečaka i četvorogodišnje devojčice. Ništa joj, kaže, ne pada teško

Sa suprugom se odlično slažem. Zajedno vodimo domaćinstvo, sve se lepo dogovaramo. Videla sam ja i pre osam godina, kad smo prvi put seli u kafiću, da je on dobar čovek. To što je od mene stariji 14 godina mi nije predstavljalo nikakvu smetnju – ispričala nam je ova skromna ženica na srpskom koji je izuzetno dobro savladala. Govori ga gotovo kao maternji, a kako njen muž kaže, tako i sprema, kuva, i čuva srpsku tradiciju i običaje i tokom praznika, ali i inače.

Kada sam upoznao moju sadašnju ženu, sa njenim ocem smo došli do imanja, da vide u kakvoj kući živim. Dopalo im se to što sam vredan. Video je da imam veliko imanje, kuću na sprat, tada sam ima šest krava, stado ovaca i živine, ali i hektare obradivog zemljišta. Ubrzo smo se verili, venčali, i dobili naslednika Nikolu. Kada smo krstili dete, krstila se i Maja. Sama je izrazila želju da se preobrati i primi pravoslavnu veru. Na to je niko nije terao. Čin prekrštavanja je dozvoljen u našoj crkvi i to nas je mnogo obradovalo – dodaje Darko. Kaže da čak Majini roditelji ne samo što nisu imali ništa protiv, već su toj svečanoj ceremoniji i rado prisustvovali.

I tako je Maja, možda i na čuđenje suseda koji su je potom zavoleli kao svoju, postala prava srpska snajka. Osim što uživa u pripremanju za praznike, ne libi se ni težih poslova – sve, samo da bi pomogla čoveku kojem se obećala. – Volim da mesim hleb, idem i u štalu, čistim kod krava. Nisam verovala da ću ikad raditi te poslove. Kad sam došla u Darkovu kuću, sve sam to prihvatila sa zadovoljstvom, kaže ona.

Albanka Maja Srbinu rodila sina i kćer

Da se Nikolina rodila u Albaniji, ne bi preživela

Porodica Miladinović ima dvoje dece, Nikolu (7) i Nikolinu (4), a sa oboma je imala Maja rizične trudnoće. – Sina prvenca rodila sam u osmom mesecu. Devet dana bio je u inkubatoru. Tri godine kasnije je i Nikolina odlučila da nas iznenadi preranim dolaskom. Rodila se u sedmom mesecu sa samo 750 grama. Bile smo mesec dana obe u Tiršovoj a onda je ona prebačena na Institut za majku i dete gde je bila još četiri meseca na lečenju. Da se rodila u Albaniji, ne bi preživela. Zdravstveni sistem je tamo veoma loš – kaže Maja.

kutaknet.com