Ništa su krvave ruke naspram srca i duše koji mnogo jače krvare”: Bolan apel majke bolesnog Danila (12)

Region

Njegova majka Lidija podelila je emotivnu objavu za svog voljenog sina koja slama srca

“Znaš, dušo moja, biće dobro jednog dana i sve će ovo biti teška prošlost. Rane će zaceliti, a ti ćeš ozdraviti”, napisala je u dirljivoj objavi majka dvanaestogodišnjeg Danila Nikolića iz Kruševca kojem se zdravstveno stanje zakomplikovalo već dva dana po rođenju, a sa sedam godina dijagnostifikovan mu je pervarzivni razvojni poremećaj. Kasnije i dečiji autizam.

Preslatki Danilo danas ne govori i nije samostalan. Dijagnoze koje su se nizale zakomplikovale su njegovo stanje, a za oporavak potrebno je lečenje u inostranstvu.

Njegova majka Lidija podelila je emotivnu i bolnu objavu na društvenoj mreži Fejsbuk za svog voljenog sina. Njene reči slamaju srca.

– Ovim rukama sam te prvi put zagrlila milo moje. Ovim rukama sam te ljuljala kada si plakao i mazila te da bih te utešila. Njima sam te hranila, nosila kada nisi mogao da hodaš, držala kada si prvi put stao na svoje nogice, pridržavala te da ne padneš, a kada padneš, podizala te i nežno mazila. Ovim rukama se borim za tvoju budućnost, snagom koju nisam ni znala da imam. Ove ruke sada krvare od tvojih bolova i krvariće dok god te boli, grliće te i tešiti dok ne ozdraviš. Znam, mili moj, nisi ti kriv, bol je prejaka, a ti ne znaš kako da se izboriš protiv nje. Kada bol utihne, ti me grliš i ljubiš, svestan da si me u momentu nemoći povredio. Ništa su krvave ruke naspram srca i duše koji mnogo jače krvare, naspram teških suza koje lepe trepavice svake večeri, naspram bola zbog nemoći. Znaš, dušo moja, biće dobro jednog dana i sve će ovo biti teška prošlost. Rane će zaceliti, a ti ćeš ozdraviti. Ostaće možda jedino ožiljci bola koji sam podelila sa tobom. Molim vas dobri ljudi, dok bijemo preteške bitke budite uz nas, jer za našeg Danila ima nade, postoji svetlost na kraju tunela, ali potrebni ste nam vi da prebrodimo ovo – napisala je Lidija.

Podsetimo, sa sedam godina Danilu je dijagnostifikovan pervarzivni razvojni poremećaj (F84.9), a kasnije i dečiji autizam F84.

Danas Danilo nema razvijen govor, nije samostalan u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, ima brojne digestivne i motoričke probleme i jake bolove kao posledicu artritisa i upalnih procesa u organizmu. Zbog toga on nije u mogućnosti da redovno pohađa nastavu, da se socijalizuje i kognitivno napreduje.

Roditelji su se odlučili da lečenje nastave u inostranstvu, gde su mu, pored autizma, dijagnostifikovana i sledeća oboljenja: inflamatorna bolest creva, inflamatorni spondiloartritis, trohanteritis i sakrolilitis. Danilo je od jula 2022. godine na preporučenoj terapiji inostranog doktora i već su primećeni pozitivni pomaci u razvoju, kao i umanjenje bolova.

Danilu su potrebna sredstva za lečenje, specijalističke i kontrolne preglede, za sve neophodne terapije, dioptrijske naočare, za lekove, suplemente, prevodilačke usluge u toku lečenja u inostranstvu, kao i za putne troškove i smeštaj.

Dajmo Danilu šansu za lečenje u inostranstvu i poboljšanje zdravstvenog stanja, za život bez bola, da ponovo progovori i ima bezbrižno detinjstvo.

Kako su roditelji sve ove godine samostalno snosili troškove Danilovog lečenja, iscrpeli su sve resurse, pa se ovim putem obraćaju svim humanim ljudima da pomognu. Pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu Danilu da ozdravi, tako što će preko fondacije “Humanost bez granica”, poslati SMS sa brojem 99 na 2407. Uplate za pomoć u lečenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko PayPal-a.

Cena SMS-a iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS-a imaju korisnici MTS-a, Yettel, A1 i Globaltel mreže.

Pomozimo Danilu!

Dinarski račun: 160-6000001465572-52

Devizni račun: 160-6000001467394-18

IBAN: RS35160600000146739418

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

(Telegraf.rs)