Urađena prva transplantacija jajnika u Srbiji, ali i van Amerike: Sestra sestri dala deo organa da i ona može da ima decu

Region

Sestra koja je dala deo jajnika imala je dvoje dece, a ona kojoj je transplantiran organ bi već krajem ove ili početkom naredne godine mogla da ostane trudna

U Srbiji je obavljena prva transplantacija jajnika prilikom koje je sestra koja ima decu dala deo svog organa sestri koja ih nema. Međutim, ovo ne samo što je prva operacija ovakve vrste u Srbiji nego čak i van granica Amerike.

– Sve je prošlo kako treba. Nedavno smo uradili tu transplantaciju između dve jednojajčane sestre bliznakinje, od kojih je jedna ušla u prevremenu menopauzu u ranim tridesetim godinama i nije imala dece. Druga sestra je već dobila dvoje dece i sada je ona jedan deo jajnika dala sestri da bi mogla da vrati hormonsku funkciju i rodi dete – objašnjava ginekolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu prof. dr Milan Milenković.

Dr Milenković je izjavio da bi već krajem ove ili početkom naredne godine žena kojoj je presađen jajnik mogla da ostane trudna.

Sestre su, zapravo, jednojajčane bliznakinje, a kod njih je poznat fenomen da jedna može da uđe u prevremenu menopauzu jer se njihov embrion mnogo ranije deli, a većina jajnih ćelija završi kod druge bliznakinje.

– Ovo je prva transplantacija jajnika u našoj zemlji i prva transplantacija između jednojajčanih bliznakinja koja je urađena van Amerike. U SAD je zahvat urađen kod desetak pacijentkinja i sve su one dobile decu, ali u Evropi i ostatku sveta do sada nije rađen – ističe prof. dr Milenković.

O prvoj transplantaciji jajnika priča i urogenitalni hirurg prof. dr Miroslav Đorđević:

– Naše vizije su počele da se ostvaruju. Sa profesorom Milenkovićem se znam već 20 godina i maštali smo o ovome još početkom veka. Samo hoću da poručim da vizije svih nas mogu da se ostvare ukoliko radimo, sarađujemo i uključimo sve naše potencijale da dođemo do nekog cilja.

Pre šest godina prvi put je u Srbiji urađena transplantacija materice, urađena je i transplantacija testisa kod jednojajčanih blizanaca, i sada transplantacija jajnika. Prof. dr Đorđević je naglasio da je Srbija jedinstvena zemlja u svetu gde se transplantacija genitalnih organa pokazala veoma uspešnom.

– Imali smo sreće da su u sva tri slučaja kandidati bili jednojajčani blizanci i nismo morali da uključujemo dosta tešku imunosupresivnu terapiju koja je neophodna protiv odbacivanja – objašnjava prof. dr Đorđević.

– Milan vrlo dobro zna kroz šta je prošao tokom usavršavanja transplantacije materice u Geteborgu. Počeli su sa miševima, a stigli do situacije da ona može da se radi na živim ljudima. Trenutno sam rukovodilac projekta u kojem se pripremamo za transplantaciju penisa, ali sve zasada radimo na kadaveričnim studijama na Institutu za sudsku medicinu – kaže prof. dr Đorđević.

– Uvežbavamo sve te tehnike tako da nema nekog nedostatka. Kada se uđe u salu, onda više nema izlaska. Moramo da uspemo, a za to moramo da budemo pripremljeni – zaključuje prof. dr Đorđević.

Izvor: RTS