Film “All Quiet on the Western Front” osvojio sedam BAFTA nagrada

Svijet

Zvijezda filma je glumac rodom iz BiH Edin Hasanović koji je kao beba s majkom otišao u Njemačku

Film “All Quiet on the Western Front” na dodjeli filmskih nagrada BAFTA osvojio je sedam nagrada, uključujući i onu za najbolji film.

Također je osvojio i nagradu za najbolji adaptirani scenarij, najbolji film koji nije na engleskom jeziku i najbolju režiju.

Zvijezda filma je glumac rodom iz BiH Edin Hasanović koji je kao beba s majkom otišao u Njemačku gdje je glumio u brojnim serijama i filmovima, među kojima su: “You Are Wanted”, “Only God Can Judge Me”, “Familie Braun”, “Skylines”…

Prije šest godina je osvojio nagradu Zlatna kamera za najboljeg mladog glumca.

Film “All Quiet on the Western Front” režirao je Edvard Berger (Edward), a govori o strahotama kroz koje prolaze mladi njemački vojnici koji su se morali boriti na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata.

Snimljen je prema istoimenom bestseleru Erika Maria Renarka (Erich Maria Remarque). Hasanović glumi Tjadena Stekflita (Stackfleeta).

Film je premijerno prikazan 12. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Njemački je kandidat za Oscara za najbolji strani igrani film. Na Netflixu je objavljen 28. oktobra i stekao je veliku popularnost.

avaz.ba