Bračni par iz Zemuna pokrenuo tradiciju nakon ovih vesti: Plemeniti pekari širom Srbije dele hleb i pite

Region

Pekari širom Srbije dokazuju da se dobrota deljenjem umnožava. To čine i njihove mušterije koji pomažu najugroženijima. Kada su saznali da postati roditelji, vlasnici jedne pekare u Zemunu, Višeslava i Milomir Mijailović, odlučili su svoju radost podele sa drugima. Svog Srećka čekali su 18 godina i 248 dana.

„Mi nismo imali dece dugo, ali to je bila jedna simbolična cena neka. Eto, hteli smo da se jednostavno pohvalimo da ćemo i mi jednoga dana postati roditelji i iz tih razloga smo napravili akciju – jedan dinar ivanjička krompiruša za trudnice“, naveo je Milomir Mijailović.

Tradiciju darivanja hleba započeo je pre četiri decenije i vlasnik jedne pekare u Lešnici kod Loznice. Sada to rade njegovi sinovi i meštani tvrde da iz te pekare niko nije izašao gladan.

U planu im je da pitu trudnicama poklanjaju do Srećkovog 18. rođendana.

„Daj drugima, Bog će i tebi dati, i tako je bilo, davali smo svima, u težim vremenima više. Sad je opet malo srećnije vreme, ali ima neko je gladan, a kad mu je pun stomak, on je srećan“, naveo je Zoran Tešić, pekar iz Lešnice kod Loznice.

A u Kikindi je jedan Zrenjaninac odlučio da svaki dan ostavlja pite za one koji nemaju dovoljno novca.

„Zadovoljan sam onim što uveče vidim. Pričao sam i sa tim ljudima što uzimaju, oni su na socijalnoj pomoći. Ne znam koliko će to pomoći, ali meni znači emotivno“, istakao je Željko Stanisavljev, pekar iz Kikinde.

Osim vlasnika, često i mušterije kupe pitu više, pa je ostave za one koji nemaju dovoljno…

 telegraf.rs