Prirodna Terapija Koju Čak I Doktori Predlažu. KRVNA SLIKA ĆE BITI ODLIČNA

Zdravlje

Prirodna terapija koju čak i doktori predlažu. KRVNA SLIKA ĆE BITI ODLIČNA

Jednogodišnja zeljasta biljka, poznata u kulturama svih toplijih zemalja svijeta u našem narodu naziva se tikva, buća, bundeva, dulek, bijela tikva, stambolka, bundevka. Popularna je prije svega znog raznovrsnih hranjivih sastojaka – masnog ulja, pektina, bjelančevina, šećera, karotina, manganove soli, vitamina C, fosforne kiseline, fitosterina i salicilne kiseline.

Žućkasto i narančasto meso bundeve sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka – niz vitamina (karotin ili provitamini A, C i vitamini B grupe – B-1, B-2, B-3, B-6, folna kiselina), kao i mineralnih sastojaka (kalij, fosfor, kalcij, željezo). Ima i oligoelemente i mikroelemente, pektine, celulozu i druga biljna vlakna.

Ova biljka se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda već i zbog sjemenki koje se također često koriste u ishrani. Sjemenke imaju oko 20 puta veću kalorijsku vrijednost od ploda, pošto sadrže više bjelančevina, ugljenih hidrata i masti.

Nekad davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu. Ondje su je predstavili doseljenicima, kojima je također postala važan dio prehrane i nezaobilazan dio blagdanskog stola za Dan zahvalnosti. Smatra se da ju je u Evropu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku.

Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica. Tikva se može pripremati na bezbroj načina (kao pečena, kuhana, kao sok…) ukusna je, a zbog nutritivnih osobina zaslužuje bitno mjesto u jelovniku. Od nje možete pripremati rižota, pire, juhe, pite, kolače i sokove. Uz nju pristaju začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.

Ljekovita svojstva bundeve već su odavno poznata. Ona je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom.

Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje. Ova namirnica pomaže smanjiti holesterol u krvi. Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Svake sedmice kroz četiri sedmice trebali bi konzumirati bundevu. Kupite organsku, ili još bolje uzgojite ako možete. Prvo što trebate uraditi jest oguliti 100 gr bundeve, staviti je u blender, sipati malo vode i pomiješati dobro par minuta. Ovim ćete dobiti pravu vitaminsku bombu!

Kada ste napravili ovaj smoothie ono što treba da znate jeste da se konzumira na prazan želudac, 15-20 minuta prije doručka. Osim toga, ovaj tretman nema kontraindikacija, jer se sastoji od prirodnog povrća i vode.

Nemojte koristiti šećer ili druge dodatke. U bundevama se nalaze aktivni sastojci koji eliminiraju sav holesterol iz arterija, kroz urin. Napitak može očistiti arterije i nakon konzumiranja osjećat ćete se osvježeno i energičnije.

Vaša krvna slika biće fenomenalna.

novi.ba