Devet dana nakon zemljotresa: Strana državljanka spašena ispod ruševina

Svijet

Strana državljanka Muna Dabul spašena je ispod ruševina, devet dana nakon zemljotresa na jugu Turkiye i u Siriji, javlja Anadolija.

Dvadesetpetogodišnja žena je spašena u Antakyi, 204 sata nakon zemljotresa. Žena je prebačena u bolnicu.

Brojne spasilačke ekipe nastavljaju akcije potrage i spašavanja u gradu Antakya u provinciji Hatay, pogođenoj zemljotresima koje nazivaju “katastrofom stoljeća”.

Spasioci su danas nakon ogromnih napora iz ruševine u centralnom dijelu Antakye uspjeli spasiti žensku osobu stranog porijekla Munu Dabul koja je odmah prebačena u bolnicu.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye s epicentrom u provinciji Kahramanmaras, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

U zemljotresima na jugu Turkiye poginule su 31.974 osobe, saopćeno je iz Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD).

Iz AFAD-a je navedeno da je nakon dva razorna zemljotresa registrovano još 3.170 manjih zemljotresa.

Na terenu djeluje 35.249 pripadnika i članova različitih institucija iz Turkiye i međunarodnih spasilačkih ekipa. Iz drugih zemalja na terenu je 9.456 osoba.

n1