Čuvaj nam se kćeri i vrati nam se živa i zdrava kući: Hrabra Medina je sinoć otišla u Tursku pomoći unesrećenima

Svijet

Sinoć su ponosni roditelji ispratili svoju Medinu na put prema Turskoj u sklopu tima Gorske službe spašavanja.

Čuvaj nam se kćeri i vrati nam se živa i zdrava kući, napisao je otac Abid Gromila.

Poželimo sreću dr. Medini Gromili!

Broj mrtvih u strašnim zemljotresima u Turskoj i Siriji prešao je 34.000. Osmi dan zaredom nastavljaju se očajničke akcije spašavanja. Nade da će se pronaći još živih je sve manje.

Vlasti kažu da se srušilo oko 6.500 zgrada u Turskoj, a brojne su oštećene u zoni potresa koja zahvataoko 13 miliona ljudi.

Vlasnici u Turskoj prazne trgovine zbog pljački
Vlasnici kompanija u centralnom okrugu turskog grada Antakja prazne svoje trgovine u pokušaju da zaustave pljačkaše. Novinska agencija Reuters vidjela je Juksela Uzuna (Yuksela), vlasnika trgovine elektronikom, kako uz pomoć nekoliko drugih utovaruje kutije s robom, uključujući punjače i futrole za telefone, u dva kamiona.

– Naša radnja je u ruševinama. Prevaranti i lopovi su je opljačkali. Uzeli su što su mogli. Ostalo nam je ono što su ostavili – rekao je.

Stanovnici i humanitarni radnici navode pogoršanje sigurnosnih uslova u zemlji nakon zemljotresa u ponedjeljak, s raširenim izvještajima o pljačkanju kompanija i srušenih domova.

Predsjednik Redžep Tajip Erdoan ( Recep Tayyip Erdogan) rekao je da će se vlada odlučno obračunati s pljačkašima, ističući da je proglašeno vanredno stanje. Ranije je ministar pravosuđa Bekir Bozdag rekao da je 57 osoba uhapšeno zbog pljačke.

Pomoć EU
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) obećala je povećati pomoć Turskoj.

U telefonskom razgovoru u nedjelju, Fon der Lejen je turskom predsjedniku Erdoanu rekla da će “EK mobilizirati dodatnu podršku i odgovoriti na najnoviji zahtjev Turske za većim kapacitetom pomoći — posebno šatorima, dekama, grijačima”.

haberhana.com