Bol koja je “uništila” spasilački tim (VIDEO)

Svijet

Spasilački tim iz Mađarske danas je na društvenim mrežama podijelio emotivni video u kojem su se prisjetili 15-godišnjeg Alija, koji je poginuo tokom spašavanja. “Postoji nešto o čemu nismo govorili jer je to uticalo na nas. Dragi Ali, nećemo te nikada zaboraviti”, poručili su junaci.

Mađarski tim za potrage i spašavanja gotovo od prvog dana nalazi se u Hatayju. Oni su danas otkrili kako su satima iz ruševina pokušavali izvući tinejdžera Alija, ali je on u konačnici preminuo od kritičnih povreda što je shrvalo spasioce.

Kada je došlo do zemljotresa, 15-godišnjak i njegova porodica, koji su bili na 3. spratu zgrade, zaglavili su ispod ruševina iznad kojih je bilo stepenište.

Spasioci su uočili Alija i njegovu porodicu u veoma lošem stanju, nakon 32 sata provedenih pod ruševinama. Tim je nakon dugotrajnog izviđanja i planiranja kroz uski otvor došao do Alija i dva člana njegove porodice. Međutim, nisu im uspjeli pomoć.

Prvo su nastradala članovi porodice, a ubrzo je život izgubio i Ali, čije su obje noge bile smrskane.

“Postoji nešto o čemu nismo govorili jer je to uticalo na nas. Dragi Ali, nećemo te nikada zaboraviti”, poručili su mađarski spasioci te dodali:

“Držali smo te za ruku, hranili te, vjerovali da ćemo te na vrijeme izvući iz teške situacije. Amputacija Alijeve noge tokom spašavanja se pokazala kao posljednja šansa, pa smo konsultovali ljekare holandskog tima, ali oni nisu mislili da se to može učiniti zbog uskosti mjesta. Nakon 38 sati zajedničke borbe, Ali je zaspao zauvijek… Nismo ga uspjeli spasiti”.

Mađarski tim za potrage i spašavanja došao je u Hatay 7. februara i odmah je počeo sa radom. Jučer su iz ruševina izvukli majku i njenu 1,5-godišnju bebu.

N1