Nakon Austrijanaca i spasioci iz Njemačke prekinuli rad: To je zbog sigurnosnih razloga…

Svijet

Spasilačke ekipe oštro kritiziraju nedostatak pomoći određenim područjima upozoravajući da je riječ o humanitarnoj krizi i stoga pomoć ne smije biti politički uvjetovana.

Njemačka Savezna agencija za tehničku pomoć (THW) i humanitarna organizacija I.S.A.R Germany prekidaju iz sigurnosnih razloga spasilačke napore u potresom pogođenoj pokrajini Hatay, a ranije u subotu takav je potez povukao i austrijski tim.

Zadnjih sati sigurnosna situacija u pokrajini Hatay pogoršala se, rekle su organizacije u subotu.

Potražni i spasilački timovi zasad ostaju u zajedničkoj bazi u gradu Kirikhanu, javlja njemačka agencija dpa.

Ako se pojavi konkretni pokazatelj da se još netko može izvući živ ispod ruševina, odmah ćemo poći na lice mjesta”, rekla je glasnogovornica

THW i I.S.A.R ocjenjuju da su napetosti posljedica teških stanja zbog “nestašica hrane i opskrbe vodom u potresom zahvaćenom području”.

Direktor za operacije I.S.A.R-a ovako je objasnio nastalu situaciju “Vidljivo je da bijes polako potiskuje tugu”.

Ranije u subotu austrijski vojnici privremeno su obustavili spasilačke operacije u Turskoj zbog sigurnosnih rizika.

“Postoji povećana agresija između frakcija u Turskoj”, rekao je potporučnik austrijskih oružanih snaga u subotu dodavši da ima izvješća o pucnjavi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u subotu da će vlada djelovati protiv ljudi koji pljačkaju i čine druge zločine u područjima pogođenima razornim potresima.

“Proglasili smo izvanredno stanje”, rekao je Erdogan pri obilasku katastrofom pogođenih područja, javio je Reuters.

“To znači, od sada pa nadalje, ljude koji budu pljačkali ili otimali stići će čvrsta ruka države”, poručio je turski predsjednik.

U petak je bilo pljačke u regiji, rekao je Erdogan no nije objasnio na kakve je otmice mislio.

Granični prijelaz otvoren je između Turske i Armenije prvi put u 35 godina, izvijestila je u subotu službena turska agencija Anadolija, a prenosi agencija AFP.

Pet kamiona pomoći namijenjene stradalima u potresu koji je pogodio Tursku i Siriju prešlo je u subotu granični prijelaz Alican u pokrajini Igdir, prenosi Anadolija.

Ranije u subotu turska Državna uprava za katastrofe i hitne slučajeve (AFAD) izvijestila je da je broj poginulih u Turskoj porastao na 20.665.

Stanje je mnogo složenije u Siriji s dosad 3.384 poginulih, i gdje su prvi konvoji pomoći ušli tek u četvrtak jer riječ je o podijeljenoj zemlji nad kojom država nema cjelovitu vlast pa dijelove kontroliraju pobunjenici.

Spasilačke ekipe oštro kritiziraju nedostatak pomoći određenim područjima upozoravajući da je riječ o humanitarnoj krizi i stoga pomoć ne smije biti politički uvjetovana.

U Siriji u kojoj je rat izbio 2011. te su milijuni raseljeni unutar zemlje, a milijuni u susjednim državama, potres je, prema procjenama UN-a, ostavio bez krova nad glavom još oko 5,4 milijuna stanovnika.

24sata.hr