TURCI HRVATIMA PRIJE DVIJE GODINE DONIRALI 200 KONTEJNERA. SADA IM HRVATI NE VRAĆAJU JER U NJIMA ŽIVE LJUDI

Region

Hrvatsku je u decembru 2020. godine pogodio snažan zemljotres nakon kojeg su im Turci donirali 200 stambenih kontejnera. Danas, kada je Tursku pogodio skoro duplo snažniji zemljotres i kada im je ista pomoć potrebna, Hrvati im ne uzvraćaju pomoć jer i dvije godine nakon zemljotresa još uvijek u kontejnerima žive ljudi, piše hrvatski Index.

Njihovi ministri im ne žele uopšte ni odgovoriti da li će vratiti ili uzvratiti Turcima kontejnere.

“Prijateljstvo se na materijalan, konkretan način ogleda u ova teška vremena u kojima je potrebna pomoć prijatelja”, rekao je Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske, kada je posjetio Petrinju 2021. godine. Štoviše, upravo je Turska u prvim danima nakon razornog potresa 29. decembra poslala 480 šatora i 272 grijalice u Sisačko-moslavačku županiju.

Među tom pomoći bili su i stambeni kontejneri, a većina tih kontejnera i dalje se nalazi u upotrebi. Kako za Index kažu iz Grada Siska, upravo je turska pomoć u opremi i kontejnerima bila vrlo važna u vrijeme zemljotresa.

“Turski kontejneri među najbolje su opremljenima”

S obzirom na to da obnova kuća i stambenih zgrada nije ni izbliza gotova, u kontejnerskim naseljima su i dalje smještene obitelji čije su kuće i stanovi oštećeni u potresu 29.12.2020. Na području Siska rasformirano je nekoliko kontejnerskih naselja, odakle su njihovi stanovnici premješteni u privremeni čvrsti smještaj, ali prioritetno su rasformirana naselja s kontejnerima s lošijim uvjetima boravka i slabije opremljeni. Turski kontejneri među najbolje su opremljenima”, rekli su iz Grada Siska.

Kako ističu, u kontejnerskim naseljima na području Grada Siska o kojima brigu vodi Stožer civilne zaštite Grada Siska postoji još uvijek 60 turskih kontejnera, ali u njima su i dalje smještene obitelji koje su ostale bez domova u potresu, a njihov je premještaj trenutno nemoguć.

crna-hronika.info