Spasioci nakon 73 sata iz ruševina izvukli djevojčicu (5) i njenu porodicu

Svijet

U moru loših vijesti iz potresom pogođenih područja stiže nam i jedna dobra. Tročlana porodica izvučena je iz ruševina u turskom Kahramanmarasu čak 73 sata nakon razornog potresa.

Čuli zvuk iz ruševine
– Spasilački timovi grada Sakarija i općine Isparta poslani su na lokaciju nakon što se čuo zvuk iz ruševine sedmerokatnice Gozde 2 na Azerbajdžanskom bulevaru u okrugu Onikisubat.

Nakon dugog rada timova, došli su do Alija Bagıša (55), njegove supruge Zelal Bagıš (40) i njihove 5-godišnje kćeri Mir Berzan Bagiš, izvještavaju turski mediji.

Zdravstveni funkcioneri istaknuli su da su sve tri žrtve potresa bile podvrgnute pregledima i napomenuli su da je njihovo stanje dobro. Obitelj Bagis se u razgovoru za Anadoliju zahvalila svima koji su sudjelovali u akcijama spašavanja.

Niko se ne može odužiti za ljubaznost
– Dobro je da postoje. Bog ih blagoslovio sve. Niko se ne može odužiti za ljubaznost ovih ljudi. Oni spašavaju ljudske živote. Niko se ne može odužiti njihovom teškom radu. Dijete je bilo jako sretno. Moje saučešće našoj zemlji. Stojimo uz našu braću, srce Turske kuca ovdje – rekao je gradonačenik Ekrem Juce (Yuce).

Turski mediji pišu kako se iz više srušenih zgrada u regiji mogu čuti glasovi ljudi koji su zapeli unutra. Službe na terenu rade sve kako bi došli do njih, ali vrijeme nije njihov saveznik. Šanse za preživljavanje smanjuju se iz sata u sat…

U nizu razornih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju u ponedjeljak poginulo je, prema posljednjim informacijama, najmanje 16.000 ljudi. Strahuje se kako će ta brojka još osjetno rasti.

avaz