Kako se tresla Turska: Zabilježili gotovo 100 naknadnih potresa, njih čak 11 iznad magnitude 5

Svijet

EMSC je od prvog potresa, onog 7,8, zabilježio čak 100 naknadnih potresa. Od njih je 11 maginitude iznad 5 po Richteru. Kartu je objavio i Američki geološki zavod

Razoran potres jačine 7,8 pogodio je Tursku rano ujutro u ponedjeljak. Prema novim informacijama, broj žrtava u Turskoj i Siriji se popeo na 500. Na tisuće ljudi je ozlijeđeno.

EMSC je detektirao skoro 100 naknadnih potresa nakon prvog, a svi su se zbili ili u Turskoj ili Siriji. Od ukupnog broja dosad, njih 11 je bilo magnitude 5 po Richteru ili više.

– Naknadne aktivnosti su visoke i takve će ostati još neko vrijeme. Ne ulazite u oštećene zgrade. Slijedite upute vlasti i ne slušajte ljude koji govore kada će novi potres udariti – napisali su iz EMSC-a te savjetovali ljudima u potresom pogođenim područjima da za komunikaciju ne koriste pozive, već poruke kako bi komunikacijske mreže ostale slobodne za hitne slučajeve.

– Čuvajte se – dodali su.

Kartu potresa objavio je i Američki geološki zavod. Oni su na svojoj karti prikazali potrese koji su do sad pogodili Tursku i okolna područja. Na njoj su prikazani potresi magnitude 4,3 i jači. Plavim je na karti označen prvi i najveći potres, onaj magnitude 7,8.

24sata