Jutros izmjereno -17: Obilan snijeg i jaka bura stvaraju probleme u dijelovima BiH

Region

Na dionicama u višim planinskim predjelima centralne i istočne Bosne snijeg otežava saobraćanje

U Bosni je jutros pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom u većini područja, a u Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -17; Ivan Sedlo -8; Sarajevo -5; Livno -4; Tuzla -3; Gradačac, Zenica -2; Sanski Most, Široki Brijeg 0; Bihać 1; Mostar 2; Neum 3; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 951 hPa, za 8 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar umjeren do pojačan sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od -4 do 2, na jugu zemlje do 6 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa snijegom povremeno. Dnevna tempertaura oko -2 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

ZBOG SNIJEGA OTEŽAN SAOBRAĆAJ
Na većini putnih pravaca jutros se u Bosni i Hercegovini saobraća po mokrom i klizavom kolovozu.

Na dionicama u višim planinskim predjelima centralne i istočne Bosne snijeg otežava saobraćanje. Izdvajaju se putni pravci Sarajevo-Tuzla, Trnovo-Foča i Han Pijesak-Vlasenica. Na planinskom prevoju Romanija (Sarajevo-Rogatica) zbog snijega i leda na kolovozu za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana saobraćanja.

U Hercegovini i jugozapadnoj Bosni izrazito jaka bura otežava saobraćanje, a na putevima na području: Livna, Šuice, Kupresa i Glamoča jak vjetar stvara snježne nanose.

Apeluje se na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima. Napominjemo, na put ne krećite bez zimske opreme.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima: Banja Luka-Klašnice (Zalužani), Sarajevo-Pale (tunel Čeljigovići) i Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela).

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopćeno je iz BIHAMK-a.

fokus.ba