PRINOVA U Porodici Đoković: Bit Će Ih Još DVOJE, Prelepim Vestima Pohvalio Se PONOSNI NOVAK Na Instagramu (FOTO)

Region

Porodica Đoković privukla je veliku pažnju domaće i inozemne javnosti, a vijest je u rekordnom roku obišla svijet i učinila Novaka i njegovu rodbinu vrlo ponosnima.

Naime, u zapadnoj Srbiji otkrivena je i opisana nova vrsta špiljskog kukca koju su srpski istraživači nazvali Duvalius djokovici (Đokovićev duvalij) u čast najboljeg svjetskog tenisača. Kako je najavio dr. Nikola Vesović, riječ je o posebnom, slijepom, podzemnom kornjašu (Coleoptera) iz porodice kornjaša (Carabidae) pronađenom u jami kod Ljubovije.

Novak Đoković – Ovaj čovjek više od 15 godina uveseljava zemlju i čini nas ponosnima, a za to vrijeme svima je bio kao obitelj. Ne samo da je najviši ambasador Srbije u svijetu, već je i najbolji tenisač svih vremena i jedan od najdominantnijih igrača svih vremena. Imam čast i zadovoljstvo objaviti otkriće novog insekta u zapadnoj Srbiji koji je dosad bio nepoznat znanstvenoj zajednici. Riječ je o posebnom, slijepom, podzemnom kornjašu (Coleoptera) iz porodice kornjaša (Carabidae) pronađenom u jami kod Lubovije. Znanstveni rad o opisu nove vrste nedavno je objavljen u prestižnom časopisu “Annales Zoologici Fennici”. Kako bismo izrazili svoju zahvalnost i osjetili se ponukanim da se na neki način odužimo Novaku, odlučili smo ovu novu vrstu nazvati po njemu – Duvalius Dvorkovic – i objavili da je dr. Visović, Novak Wacker također podijelio ime na svom “Instagram” nalogu.

Kako javlja RTS, autori su pronašli novu znanstvenu sličnost između insekata i tenisača na temelju nekoliko zajedničkih karakteristika: brzine, snage, ustrajnosti, otpornosti i sposobnosti preživljavanja u teškim uvjetima.

Nova vrsta kukaca je predator u podzemlju, Novak figurativno na teniskom terenu. Također, svi su iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavatelji Novaka Đokovića, pa je to još jedan razlog što su vrstu nazvali po najboljem tenisaču svih vremena i jednom od najdominantnijih svjetskih sportaša – stoji u priopćenju.

Obitelj Đoković ima mnogo razloga za ponos, a tome svjedoči i činjenica da spomenuti kukci nisu prve životinjske vrste koje su dobile ime po Noletu. Nedavno je u znanstvenom časopisu Subterranean Biology opisana nova vrsta slatkovodnog puža iz Crne Gore, nazvana Travuniana djokovici.

glasregije.com