JEDNA OD NAJZDRAVIJIH RIBA NA SVETU KOD NAS JE NAJJEFTINIJA: PORCIJA NEDELJNO ŠTITI SRCE I SNIŽAVA HOLESTEROL

Zanimljivosti

Riba će postati sastavni deo trpeze svih onih vernika koji od ponedeljka počinju Božićni post, ali da li znate koja riba je najzdravija

Nedelju dana pred Božićni post, ali i pred veliku posnu slavu Svetog Nikolu, cene ribe u Srbiji su porasle za duplo. Kako Kurir piše cene šarana su porasle za 50%. Međutim, zanimljivo je da se riba šaran ne nalazi na spisku zdravih riba. Pošto je mahom tovljena u ribnjacima, dabas je njeno zdravlje po ljudski organizam diskutabilno.

Ovo je spisak 9 najzdravijih riba na svetu:

1. Atlantski losos: Kažu da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u crvenom mesu ove ribe mogu da utiču na biološki sat čoveka, što znači da može da uspori naše starenje. Trenutna cena ove ribe po kilogramu je 2.299,00 rsd.

2. Zubatica: Ova plava riba se smatra izuzetno korisnom za čoveka jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa. Vrlo teško ju je naći na našem tržištu.

3. Atlantska haringa: Ova riba se smatra masnijom ribom, ali omega 3 masne kiseline koje sadrži, od velike su koristi za kardiovaskularni sistem čoveka.

4. Jezerska zlatovčica je riba koja živi u slatkim vodama. Njeno meso je masno skoro kao meso lososa, ali se ne suši kada se termički obradi.

5. Girice – Inćuni ili sardele, su vrsta ribe koja ima toliko proteina da može da parira bilo kojem mesu. S druge strane njene kalorijske vrednosti su male. Bogata je vitaminima i mineralima koji su potrebni čoveku da bi normalno funkcionisao. Girice spadaju u najjeftiniju ribu na našem tržištu a cena joj je do 300 dinara po kilogramu.

6. Skuša – ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a monogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.

7. Pastrmka – Ako samo jednom nedeljno budete jeli pastrmku možete sniziti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve i izbeći probleme sa pamćenjem u starosti.

8. Sardina – Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) iriblje ulje, koje snižava holesterol.

9. Tuna – ova riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina što je svrstava u jednu od najkorisnijih riba.

U trgovinskim lancima brancin košta 1.099, orada 1.000, a losos-filet 2.300 dinara. U ribarnicama se pastrmka prodaje za oko 650, a očišćena za 780 dinara. Orada je 1.200 dinara, brancin 1.450 dinara, dok skuša košta oko 950 dinara.

stil kurir