Trojica drugara odlučila da sama srede svoj kraj! Zavrnuli rukave pa farbali, čistili i popravljali, a materijal platili od para za užinu!

Zanimljivosti

U akciji im se ubrzo pridružili i drugari, a gradonačelnica Niša došla lično da ih upozna

Kako bi okruženje učinili lepšim i čistijim, trojica osmaka iz OŠ “Branko Miljković” u Nišu počela su da uređuju Trošarinu – naselje u kome žive. Obojili su ograde, zamenili obruče za koš, popravljali kante za smeće, farbali letnjikovac i žardinjere i očistili deo oko pruge.

Da kao pozitivan primer služe i drugima, govori činjenica da su im se u ovoj akciji ubrzo pridružili i drugari, a njihov gest pozdravila je i gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja je došla da ih lično upozna.

Sve je krenulo od trojice drugara, Luke Obradovića, Petra Miloševića i Nikole Stojanovića, koji su odlučili da, gledajući dotrajale kante i ograde, nešto preduzmu i učine prostor boljim i lepšim.

– Nismo još tako puno akcija imali, ali planiramo da nastavimo. Do sada smo čistili deo oko pruge kod trošarinske rampe, uklonili korov, sredili malo košarkaški teren kod vojnih zgrada, to nismo skroz završili, ostalo je još nešto da se ofarba, ali stavili smo mrežice. Čistili smo i park kod vojnih zgrada, popravljali i farbali kante u tom parku i sređivali letnjikovce – priča Luka.

Farbu kupuju od para za užinu
Farbu i sve ostalo kupuju od para za užinu, a nešto donose i od kuće. Njihove akcije već su oduševile brojne građane, koji su za njih saznali preko društvenih mreža.

– Profile na društvenim mrežama smo otvorili da bi društvo videlo šta radimo, da nam se još neko pridruži. Želimo da ima više ljudi koji hoće da rade nešto lepo za svoje naselje, da ih podstaknemo da ga ne zagađuju – poručuje Luka.

Oni su pozvali i gradonačelnicu Niša da im Grad finansijski pomogne da kupe materijal i farbu kako bi mogli da ulepšaju čitav kraj. Ona se rado odazvala i posetila ih u utorak. Letnjikovac, sportski teren i material je ono što od nje traže.

– Na bilo koji način Grad će da vam pomogne, a uskoro će ovde da se gradi i jedan lep park. Sve što treba, ovde smo da pomognemo! Hvala vam što vas imamo i što ste tako divni – rekla im je on tokom posete.

Pomažu i drugari iz škole
Pomažu im i drugari iz škole, ali i stariji, a kažu da imaju i podršku roditelja i nastavnika.
Jedina donacija koju su, kako navodi Luka, imali do sada jesu ekološke table sa porukom “Ne bacaj đubre” iz Udruženja “Radne akcije Delijski vis”.

– Pre neki dan smo postavili i te table. U kontaktu smo s nekim njihovim članovima, oni su čuli za nas i odlučili da nam pomognu – ističe on, i dodaje da još dosta toga treba uradili u tom delu grada.

– Planiramo da nastavimo sa akcijama, sa željom da nam okruženje bude lepše i makar malo manje zagađeno – kaže on.

24sedam.rs