Mala Zorica je 7 godina vezana za krevet, ne može da diše ni guta, potrebna je pomoć dobrih ljudi

Region

Ona je najstarija devojčica u Srbiji sa spinalnom mišićnom atrofijom (SMA) najtežeg oblika tip 1 i medicinsko čudo. Malom Zoricom (8) je već nakon prvih meseci života bolest zavladala i ona zbog toga nikad nije sela ili samostalno napravila bilo koji pokret.

Nju u životu održavaju respirator i drugi aparati, ali i fizikalna terapija koju već sedam godina sprovodi u kućnim uslovima.

Zorica Dragojlović rođena je kao zdrava beba sa ocenom deset. Već prvih meseci bolest se ispoljila. Bolest joj je oduzela mogućnost samostalnog disanja, gutanja i govora. Zoka je najstarija devojčica sa SMA tip 1 u Srbiji, koja je još uvek živa zahvaljujući respiratoru i svim drugim aparatima koji su joj od životnog značaja, kao i fizikalnoj terapiji, koju već sedam godina sprovodi u kućnim uslovima.

Ona je mentalno očuvana i sve razume, ali zbog slabosti mišića ne može da priča i vezana je za krevet.

Zorica u potpunosti zavisi od svoje majke koja je samohrani roditelj, a žive od tuđe nege i pomoći što nije dovoljno ni za njen potrošni medicinski material.

Za lakši život ove borbene devojčice potrebna su sredstva za medicinska pomagala, za kupovinu aparata ukoliko se neki pokvari, medicinski materijal, servisiranje aparata, banjsko lečenje, rehabilitacije, ortopedska pomagala, fizikalnu u patronaži. Ako Zorica prekine vežbe sa fizijatrom njeno telo će oslabiti, dobiće kontrakture koje su bolne i biće lomljiva na dodir.

Zoka je čudo i prkosi bolesti bez obzira šta lekari rekli.

Za pomoć maloj Zorici možete poslati SMS sa brojem 84 na 2407 ili uplatom na račun.

dijasporainfo.net