AKO SI SVEKRVA, NISI BOGOM DANA. ODAKLE TI PRAVO LIJEČITI ŽIVCE NA TUĐEM DJETETU – 7 BAKINIH SAVJETA BUDUĆIM SVEKRVAMA

Zanimljivosti

Nikada nisam mogla shvatiti, zbog čega je snaha za sve kriva ? Šta su vam učinila ta jadna dječica pa da ih osuđujete za bilo kakvu sitnicu. Uostalom ko ste zapravo vi da im sudite ? Niko nema prava prigovoriti snahi bilo šta. Imate brate svog sina pa njemu držite lekcije. A ne tuđoj djeci koja u većini slučajeva nisu kriva ni za šta.

Većina nas žena se nije dobro provelo sa svojim svekrvama. Ali de makar ako znas kako je tebi bilo, nemoj dozvoliti da i ti to isto priređuješ svojoj snahi. Ako već znaš kroz šta si sve prošla kucni se malo u mozak i razmisli. Ponekad se ugrizi za jezik prije nego nešto prokomentarišeš što ne bi trebalo.

Uvjek sam bila za to da sakupljam i smirujem svoju djecu . Nikada nisam sebi dozvoljavala da ja budem uzrok njihove svađe, a pogotov razvoda ne daj Bože. Snahu treba gledati kao i svoje dijete. Jer morate shvatiti da ona živi sa vašim dijetom.

Ne može meni snaha od komšije biti bolja nego moja. Kao što imam pred očima mnogo primjera. Više cijene komšijinu snahu što kod nje popije kafu. A ne cijeni svoju koja joj spremi ručak, očisti kuću pospremi dvorište itd. Ponekad imam osjećaj da svekrve razmišljaju na taj način da to snaha sve mora. Umjesto da budu zahvalne, kao što bi svaka normalna osoba bila.

Bakini savjeti za buduće svrekrve:

1. Snaha se mora poštovati

Ukoliko želiš da od nekog dobiješ poštovanje, prvo ga moraš dati toj osobi. Svaka osoba se treba poštovati, no snaha pogotovo. Jer je to bračna saputnica vašeg djeteta.

2. Ne traži snahi mane

Ako je vaš sin prihvatio tu osobu sa svim manama i vrlinama. Zašto to ne bi ste i vi isto to uradili ? Uostalom, ko ste vi da nekoga osuđujete. Prije nego nekome pronađes manu, kreni od sebe, pa razmisli da li si ti savršena ?

3. Nemas pravo nikome soliti pamet

Ako si svekrva nisi Bogom dana. Odakle ti pravo da liječiš svoje živce na tuđem djetetu. Kako bi vama bilo da neko to radi vašoj kćerki ?

4. Nemate pravo ponižavati snahu

Nemate pravo nikoga ponižavati a naročito ne snahu. Shvatite već jednom takvim postupkom možete samo naštetite braku vašeg dijeteta.

5. Ne mješaj se djeci u brak

Većina svekrva su glavni krivci razvoda braka njihovih sinova. Ni u kakvom slučaju se ne bi ste trebali mješati i nametati u brak dvije osobe. Samim tim možete im stvoriti samo probleme. Razmislite prije nego što bude kasno. Kako će te se osjećati ukoliko nečiji brak pukne zarad vašeg bezobrazluka ?

6. Shvati da ne posjeduješ nikoga

Morate shvatiti već jednom. To što ste zamislili da posjedujete vaše snahe, trebate izbiti sebi iz glave. Doćiće trenutak kada snajka ne bude raspoložena. Vjerujte da bi ste mogli veoma loše proći. Jer svaka osoba ima svoje granice pucanja.

7. Jos jedan sajvet snajkama

Nikad ne dozvolite da bilo ko upravlja vašim životom. Na vrijeme postavite svakog na mjesto. Ako vidite da ljudi prelaze granice, bolje se pokupite i idite. Nego da naštetite svom zdravlju. “Bolje dobar razvod, nego loš brak”.

dome-moj.blogspot.com