BiH: Šta smijete uraditi kao uhvatite lopova u vlastitoj kući

Region

Lopovi inače znaju u koje se stanove isplati ulaziti, a u koje ne. Međutim, čini se i da su sve češće usputne provale u kojima se lopovi usude ići od stana do stana i provjeravati ko je zaboravio zaključati vrata. Upravo ovo se dogodilo Sarajliji Feridu Fisoviću koji je uhvatio lopove tokom krađe u stanu.

U studiju N1 televizije gostovao je i Sarajlija koji je napadnut, ali i glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Hadžiabdić je pojasnio šta je ispravna reakcija građana u ovakvim situacijama i šta građanin zakonski smije uraditi.

Šta imamo pravo uraditi ako zateknemo provalnike u našem prostoru?
Portparol MUP-a KS pojašnjava kako oštećeni često rizikuju da i oni počine krivično djelo ukoliko prekorače granice.

“Ako vas neko napada, naravno da ćete se braniti. Ali, vaša odbrana ne smije da pređe granice napada. Mora biti nešto srazmjerno. Ne može vas neko ganjati nožem, a vi na njega pucati iz automatske puške. Uvijek će se morati napraviti istraga da se dokaže da je vaše djelovanje bilo opravdano, ta procedura je jasno propisana”, naglasio je Hadžiabdić.

Hadžiabdić naglašava kako policija građanima upute redovno daje i preko zvanične web stranice, ali ohrabruje ih i da čim u blizini svog objekta primjete sumnjive osobe ili ponašanja – pozovu policiju koja će provjeriti zašto se nalaze tu.

U 2022. godini 718 osoba prijavljeno je za vršenje krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta. No, od njih, 522 ili 72,7 posto su povratnici vršenju ovakvih djela.

“Ova činjenica govori da je policija itekako aktivna, a da izostaje adekvatna krivično-pravna sankcija”, konstatovao je Hadžiabdić.

gpmaljevac.com