Kućica na Drini jedva se drži pod naletima nabujale reke: Vodena bujica šiklja niz njene otvorene strane, svi se nadaju da će simbol Bajine Bašte ponovo preživeti (FOTO

Region

Ogromne padavine na teritoriji Bajine Bašte ponovo su u opasnost dovele najveću turističku atrakciju ove opštine. Kućica na steni jedva odoleva naletima nabujale Drine. Ipak, meštani se nadaju da će kao i mnogo puta do sada opva neobična građevina izdržati.

Za sada se još uvek dobro drži i to zahvaljujući mehanizmu koji je napravljen posebno za ove situacije. Podignute su strane kući i voda za sada kroz nju prolazi, nadamo se da će tako i ostati. Očekujemo da simbol Bajine Bašte ponovo opstane pred bujicom – rekao je z RINU Siniša Spasojević iz TO Tara – Drina.

Kućica na Drini sagrađena je davne 1969. godine i do sada ju je Drina plaviča čak šest puta. Ova sedma po redu najduže opstaje.

– Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a reka nesmetano proticala.

Kućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima i tako da na mnogo načina uspeli smo da je obezbedimo. Izuzetni je zanimljiva za arhitekte jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice, ne priminjuju u gradnji na kopnu – rekao je za RINU Milan Savić Miško.

blic.rs