“Mama, neću da umrem”: Medicinsko čudo Natalija ima 20 napada dnevno, hitno potrebna operacija glave

Region

Jedina nada za ublažavanje napada koji je sve više je operacija glave u Turskoj za koju je potrebno 60.000 evra. Prikupljanje novca ide sporo, a Natalija će datum operacije da dobije tek kad bude imala tu sumu na računu

Medicinsko čudo Natalija Stevanović (20) rođena je mrtva, ali su lekari uspeli da je spasu. Pre 13 godina doživela je saobraćajnu nezgodu nakon koje prognoze nisu bile dobre, a za svojih 18 godina preživela je pet kliničkih smrti. Zbog toga je njena porodica i bližnji zovu Nika, po boginji pobede. Nataliji je potrebna opracija glave, a nedavno joj je stanje pogoršalo.

– Imali smo EEG juče, pored leka za epilepsiju aketazolamida se uvode i kepra i lamiktal jer ona uopšte ne reaguje ni na jedan lek. Epilepsija je farmakorezistentna. Njeni napadi se odvijaju tako što se ukoči kao daska sa otvorenim očima i gleda u jednu tačku. Ima ih više od 20 u toku dana. Bar ja i prestanem da brojim kad stignemo do 20, traju do pet minuta – objašnjava za Telegraf.rs Natalijina baka Mirjana.

Natalija farmakorezistentnu epilepsiju ima od pete godine. Napad je uvek iznenađenje jer ne oseti kada se približava. Nakon napada bude ošamućena, ali, kako kaže njena baka, to brzo prođe.

Jedina nada za ublažavanje napada koji je sve više je operacija glave u Turskoj za koju je potrebno 60.000 evra. Prikupljanje novca ide sporo, a Natalija će datum operacije da dobije tek kad bude imala tu sumu na računu.

– Idemo tek kad se skupi novac, što neće biti uskoro ako se ovako nastavi akcija. Šećer joj mnogo skače. Na prijemu kod lekara u utorak je bio 60,3. Pitala sam da li im radi aparat u laboratoriji. Sve vreme su bili u pripravnosti ako arestira da je animiraju. Trenutno je na sondi. Napadi joj traju duže od pet minuta. U jednom trenutku između napada je vikala “mama neću da umrem”. Svi koji smo bili prisutni smo se sledili u tom momentu – dodaje baka.

Nataliji je naročito loše zbog napada bilo 3. novembra.

– Ujutru je bila super, ali je oko podne počela da je boli glava. Legla je da spava, ali se probudila posle sat vremena. Tada je počela da povraća i da vrišti od bolova, gubila je ravnotežu. Odmah smo krenule ka Urgentnom centru, a u automobilu je uzastopno imala pet napada i počela je da klone – ispričala je ranije Mirjana.

Natalijini napadi su naoadi odsutnosti. Kao i kod drugih napada, uzrok je abnormalna aktivnost mozga. Međutim, napad odsutnosti ne karakterišu padovi ili trzanje koji su prisutni kod epilepsije.

Kada joj je u novembru pozlilo, lekari su rekli da im je jako žao i da ona ima Klaster Sindrom, što je vrsta najgore i najjače glavobolje.

– Jako je teško gledati je kako se previja od bolova i povraća, a da znate da ne možete da joj pomognete. Napad je imala i jutros, trajao je oko tri sata. Lekovi protiv bolova joj uopšte ne pomažu. Pomaže jedino kada lek primi intravenozno. Pošto su uz glavobolje počeli i epileptični napadi, terapija joj je pojačana – objasnila je tada Mirjana.

Natalija se sprema za operaciju glave u Turskoj, gde treba da joj ugrade VP šant i VA zbog hidrocefalusa koji stvara pritisak komora na mozak. Operacija bi Nataliji smanjila intenzitet glavobolja. Tamo bi trebalo da uradi i transplantaciju matičnih ćelija jer joj funkcija pluća.

Zbog operacije glave u Turskoj bi trebalo da boravi 10 dana, a još mesec dana zbog transplantacije matičnih ćelija, s obzirom na to da se u okviru jedne terapije primaju dve doze u razmaku od 15 dana. Natalija bi trebalo da ode početkom januara, ali prikupljanje novca ide sporo, ona dobije tek jednu ili dve poruke tokom dana.

Za operaciju glave i transplantaciju matičnih ćelija u Turskoj Nataliji je potrebno oko 60.000 evra. Takođe Naci je hitno potreban Smart West drenažni prsluk čija je cena 1.275.000 dinara.

Naca nije uspela da izbegne ni virus korona, te je imala težu kliničku sliku. Lekar je tada njenoj majci Tatjani rekao da “bude srećna što joj je dete živo sa takvim dijagnozama”.

Osim svog rođendana, Natalija slavi još jedan, a obeležava ga 24. marta, na dan kad se posle saobraćajne nesreće probudila.

Saobraćajka umalo bila kobna
Ne samo da su lekari imali pune ruke posla da reanimiraju Nataliju jer je rođena mrtva, već je u petoj godini doživela nezgodu posle koje se jedva izvukla. Tada je zadobila potres mozga, subarahnoidalno krvarenje, subarahnoidalni hematom, epileptični status, kliničku smrt, prelom butne i pubične kosti. Posledice nesreće su hemiplegia, hemipareza leve strane, tremor, ventrikulomegalija i mikrocista.

– Mamu i mene je 24. marta 2009. godine ispred vrtića udario pijani vozač. Tada sam doživela prvu kliničku smrt. Hitno su me prevezli u Urgentni centar. Imala sam tri reanimacije za manje od 24 sata, od kojih je prva trajala dva sata. U komi sam provela 31 dan. Mojoj mami su doktori tada rekli da mi je mozak mnogo oštećen, da imam cerebralnu paralizu. Rekli su da ću, ako se uopšte probudim, biti biljka i da ću život da provedem na aparatima. I eto, ja sam biljka, drago mi je – rekla je ranije Natalija za naš portal.

Kako je dodala, ne samo da hoda i govori, što niko posle udesa nije očekivao, već govori pet jezika – srpski, engleski, ruski, ukrajinski i španski. U srednjoj školi je pohađala tri smera i sada treba da upiše fakultet.

– Najveću zahvalnost za to što sam sad živa dugujem doktoru Milanu Mrdaku iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji je danas moj dobar prijatelj i kog mnogo volim – ističe.

Isti lekar koji je Nataliji spasao život na rođenju, ponovo je uradio isto nakon nesreće.

– Doktori nisu odustali od mene i reanimirali su me. Noć je bila kritična, umirala sam im više puta. Novi doktor, koji je tada naišao, nije želeo da me ostavi da umrem sama u plastičnoj kutiji. Celu noć me je držao na grudima kako bih preživela. Babica Olja me je krstila u bolnici – dodaje Natalija.

Konstantno novi problemi
Natalija je išla i u inostranstvo na transplantacije matičnih ćelija. Krajem prošle godine dobila je i dijagnozu cistične fibroze, retkog genetskog oboljenja koje zahvata pluća, pankreas, jetru, creva, kao i digestivni trakt. Osim toga, ima i dijabetes i celijakiju.

U martu je Natalija takođe bila u bolnici, a nekoliko meseci ranije je bila na VMA zbog dijabetesne ketoacidoze, akutne komplikacije koja se javlja kod dijabetečara i može da bude opasna po život, i tamo su otpočeli ispitivanja za cističnu fibrozu jer je bila na respiratoru. Za dlaku je izbegla traheostomiju, hirurško otvaranje dušnika sa prednje strane, kako bi se omogućilo disanje.

– Moj neurohirurg kaže da sam ja jaka i da ću da pobedim sve. Tako da se ja ne brinem oko ove cistične fibroze. Mislim da ću da budem okej. Ako je on rekao da će sve da bude u redu, ne može da ne bude – priča Natalija.

Bez obzira na sve nedaće, Natalija je nasmejana, nepokolebljiva i vedrog duha. Redovno osvaja srca medicinskih radnika koji su joj ujedno i inspiracija jer je njena želja da postane neurohirurg.

Novac za Natalijino lečenje prikuplja se putem fondacije Budi srećan, a potreban je za transplantaciju matičnih ćelija u Turskoj, smart vest drenažni prsluk, terapije u hiperbaričnoj komori i lekove na mesečnom nivou.

Pomozimo Nataliji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 77 i pošaljimo SMS na 2407

Uplatom na dinarski račun: 160-505644-30

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002728.9

IBAN: RS35160005400002728998

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

telegraf.rs