Ne postoji osoba kojoj trebaš ćutati: 10 savjeta moje bake koji su me učinili pravom ženom

Zanimljivosti

Još dok sam bila tinejdžer baka mi je ostavila pismo koje sam često čitala ali tek kasnije sam shvatila suštinu… Njeni savjeti su mi pomogli da izrastem u pravu ženu sa pravim vrijednostima.

„Draga unuko, isto ovo pismo sam htjela napisati prije 25 godina za tvoju mami, ali tad nije bilo vremena. Bila sam mlada i trudila sam se da riješim životna pitanja… kako ćemo preživjeti, da li će tvoj deda zaraditi dovoljno, ko će tvoju mamu odvesti u vrtić, da li ću uspjeti položiti ispit…

Sad ipak imam malo više godina, pedeset i koju, te želim s tobom da podijelim svoja iskustva kakva da budeš u životu.. Nisam najpametnija, daleko od toga, ali sam sigurna da će ti moji savjeti pomoći da budeš sretnija i izrasteš u pravu ženu.

Reci svoje mišljenje: Nikada nemoj sebi da dozvoliš da radiš nešto što ne voliš i pri tome da ćutiš. Nikada nemoj sakrivati svoje mišljenje. Niko nije vrijedan da bi zbig njega ćutala i krila svoje osjećaje. Ukoliko se neko od drugara ili tvoja ljubav neće družiti s tobom, jer se ne slažeš u svemu s njima, takve osobe ti i ne trebaju u životu.

Poštuj sebe. Nauči da poštuješ sebe. Ukoliko sama sebe ne budeš poštovala, ni drugi te neće poštovati. Sama sebe cijeni i cijeniće te i drugi. Nauči pasti: Vozi bicikl, plivaj, kliži, ljuljaj se i nauči da padneš. Možda će da te boli, ali na taj način ćeš naučiti kako odreagovati na bol. Ustaćeš, iako ti se bude plakalo.

Reci izvini kada treba: Nemoj misliti da si hrabra i predobra ako nikad nećeš priznati svoju grešku. Mnogo je teško prići nekome i reći „Izvini, ti si u pravu, kako da popravim situaciju?“ međutim, kada naučiš reći izvini, uradila si mnogo u životu i niko te neće moći lako povrijediti.

Ne moraš biti popularna: Većina djevojčica u određenom periodu života će težiti tome da bude popularna, slikaće se non stop, ići će na žurke, neće htjeti učiti. A ti za to vrijeme radi na sebi, završi kurs nekog jezika, uči jahati, pjevati i sl.

Kada njihovo vrijeme prođe, od života neće imati ništa, a ti ćeš tada krenuti u osvajanje svijeta, pa možda čak i na put oko svijeta. Biti ili ne biti u braku: Sve djevojke razmišljaju o svom princu na bijelom konju. Međutim, ako se ne budeš željela udati, pa i ne moraš.

Ne dozvoli da te neko osuđuje zbog toga. Međutim ako ipak odlučiš da želiš, onda pronađi čovjeka svog života, koji će te voljeti više od svih.

pult24.info