“Oženiti ženu samo zbog ljepote je isto kao kupiti stvar koja ti ne treba”: Anton Čehov

Zanimljivosti

Anton Čehov je jedan od najvećih pisaca istorije. Donosimo neke od njegovih najljepših citata.

Ni ljubav, ni prijateljstvo, ni poštovanje ne mogu toliko da zbliže ljude koliko zajednička mržnja. I za hiljadu godina čovjek će isto ovako uzdisati: “Ah, teško je živjeti” – i u isti mah ovako isto kao i sada, bojaće se i neće htjeti da umre. Kad nema pravog života, čovjek živi od fatamorgane.

Čovjek treba da se osjeća iznad lavova, tigrova, zvijezda; da je iznad svega u prirodi, čak i iznad onoga što je pojmljivo i izgleda čudnovato – u protivnom, on nije čovek, već miš koji se svega plaši. Čast se ne može oduzeti, ona se može samo izgubiti.

Drugi dio života kod pametnog čovjeka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog djela života. Čovjek je ono u šta veruje. Zdrav čovjek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu.

Čovjek cjelog života živi, cjelog vijeka uči, ali nas tek nesreća nauči. Ljudima koji nisu daroviti, a imaju pretenzije, ništa drugo ne preostaje nego da poriču prave talente. Privlačna je samo ženidba iz ljubavi; oženiti se djevojkom samo zato što je ona simpatična isto je što i kupiti na tržnici nepotrebnu stvar samo zato što je lijepa.

U bračnom životu najvažnija stvar je ljubav, privlačnost, jedno tijelo, a sve drugo nesigurno je i dosadno ma kako smo pametno proračunali. Dakle, nije riječ o simpatičnoj djevojci, nego o voljenoj. Ljubav prema čovjeku treba da se nahodi, ne u srcu, ne u stomaku, ne u krstima, nego u glavi.

pult24.info