OVAJ MENTALNI DIV ZADIVIO JE PLANETU Srpski inat, dugogodišnja vežba ili nešto treće i NEDOKUČIVO: Ceo svet se pita u čemu je TAJNA NOVAKOVE PSIHE

Region

Svojevremeno, kada je publika skandirala “Rožer, Rodžer”, Novak je izjavio da je u svojoj glavi on to čuo na srpskom kao: “Novak, Novak”. Juče, kada je osvojio 20. grand slem, Novak je u nekoliko navrata nakon maestralno odigranih poena, publici poručio: “Ne čujem vas!”.

Pre finala, velika se prašina digla zbog onog njegovog: “Duv**te ga!”, svi vidimo da ume Novak Đoković da opsuje onako sočno, srpski…

Juče je publika na Vimbldonu, kao po pravilu poslednjih godina, u većini navijala za Novakovog oponenta. Običan um, laik kraj televizora, ne može a da se ne zapita kako je moguće da budeš toliko mentalno jak da te to ne dotiče? Kako je moguće da posle prvog izgubljenog seta i publike koja na svaki Beretinijev poen skače i snažno ga bodri, ostaneš hladan ka špricer i zbrišeš ga s trave u narednim satima? Možda, ali samo možda ima tu neke priče o klasičnom srpskom inatu, ali sigurno ima još nešto. Nedokučivo.

U pokušaju da makar nazremo kako je to moguće pozvali smo u pomoć koga drugog nego psihologe i psihoterapeute.

Vrhunski sportisti ne samo da imaju telo pripemljeno za fizičke napore već i mentalnu spremnost. Ono što mi vidimo na terenu je spoljašna igra, a teniseri pored toga igraju i svoju unutrašnju igru – objašnjava psihoterapeut Zoran Milivojević, i dodaje: “O ovoj drugoj vrsti igre govori knjiga “Mentalna strana tenisa” u kojoj piše da na tenisere negativno mogu da utiču i dobri i loši momenti. Zbog ovih prvih može da se opusti i da pomisli da je pobedi pre kraja meča, a zbog ovog drugog da počne da “krivi sebe, sreću, bilo koga ili bilo šta” što gubi na terenu. Znate, kada teniser ne odigra dobro, kada napravi pogrešan potez, on može da sam sebe destabilizuje ili da sebe podrži – u čemu se i ogleda mentalna veština.

Psihoterapeut kaže da teniseri u velikim i dugim izazovima sa kakvim se Novak sreo na Vimbldonu sebi govore ono što im je trener saopštio na treningu. Taj “unutrašnji dijalog” može da bude presudan.

Tajnu uspeha Novaka Đokovića tumači i psiholog Radmila Grujičić:

“Njegova igra je rezultat dugogodišnjeg rada upornog treniranja i velikog talenta. Sve se može uvežbati. Novak je upravo primer za to i ponos naše nacije”.

Kod Novaka primećujem i dozu inata. Kada je teško, on se “zainati” i pobedi. Na njega pozitvno umeju da deluju i negativne reakcije publike sa kojima se takođe, susreće – navodi dalje Milivojević.

Presudno za njegovo igru, po Milivojevićevom mišljenju jeste i to što ima stabilnost na porodičnom polju.

– I to jeste uslov da bi neko bio vrhunski – bilo da je u pitanju biznismen ili sportista. Đoković ima konstantnu podršku porodice koja traje godinama, uz sebe ima porodicu koja ga podržava kada je najteže i u tome jeste tajna njegove stabilne igre.

Što bi rekli na Tviteru: “Tenis je jednostavna igra. Dva igrača prebacuju lopticu preko mreže nekoliko sati i na kraju Novak Đoković uvek pobedi”.

Možda mu ne aplaudiraju na terenu, ali na Tviteru stranci kažu da nema mentalno snažnijeg sportiste od Novaka Đokovića.

Fizički i mentalni div zadivio je juče planetu. Bilo da to neko želi da prizna ili ne, istorija belog sporta pamtiće ga zauvek

blic.rs