Žene treba da se oblače za sebe, a ne da bi udovoljile muškarcima- 7 vječnih savjeta Koko Šanel

Zanimljivosti

Koko Šanel je prva dizajnerka koja je ženama ‘olakšala život’, i to obukavši ih u odjeću koja ne sputava.

Oslobodila je žene krutih odjevnih kombinacija i korseta i obukla ih jednostavno i praktično. Francuska modna kreatorka se smatra najznačajnijom osobom modnog dizajna u prošlom vijeku, a postoje opravdani razlozi zbog kojih se uvijek vraćamo njenim mudrim riječima.

1. Nemojte da se plašite novih početaka zbog svojih godina; Koko Šanel je vrhunac svoje slave i popularnosti stekla kada je imala 50 godina zatim je nakon duže pauze u dobi od 70 godina ponovo uplovila u svijet mode.

Mnogi su je osuđivali i smatrali da njena nova kolekcija nije vrijedna pažnje, ali ih je ona ignorisala i ponovo postala poznata i slavna. 2. Dovoljno spavajte; “Da li postoji nešto toliko važno u društvenom životu da bismo trebali zanemariti jastuk?” govorila je Koko.

Ona je uvijek savjetovala žene da se ne plaše da budu same i da prigrle jastuk. 3. Imajte svoju slobodu; Ona je imala obožavatelja kojima se nije znao broj, ali je uvijek svoj život živjela kao anonimna i slobodna žena. Ljubavnike je imala kad god je htjela i koliko god je htjela.

4. Uvijek nosite udobnu odjeću; “Luksuz mora biti udobar, inače nije luksuz” govorila je Koko Šanel. Smatrala je da žene ne treba da nose steznike, što je u to vrijeme bilo besramno. 5. Uvijek se oblačite za sebe; “Žene treba da se oblače za sebe, a ne da bi udovoljile muškarcima!” danas sve više žena živi vodeći se ovom rečenicom koju je izgovorila ova slavna dizajnerka.

6. Slobodno nosite crno; Mala crna haljina je postala odjevni predmet koji svaka žena treba da ima u svom ormaru i da je nosi u svim prilikama, a ne samo kada je u žalosti. 7. Neka vam ruke budu slobodne; Sloboda žene počinje od njenih ruku, zato je Koko osmislila malu torbicu sa dugim kaišem kako bi ženama ruke uvijek bile slobodne.

infpult.info