Skromni Aleksandar Vučić – najsiromašniji predsednik na svetu

Region

Nemam ništa, ne možete da mi nađete ništa, nikada nisam imao novca, stan mi jekupio otac, oko drugog mi je pomogao Šešelj… Sam plaćam svoju flašicu vode, lažete da ovaj džemper košta 400 evra, ja se oblačim iz fundusa… I pustite me više, nije mi ni do šnicle, dajte mi one haribo bombone iz aviona… Zvuči poznato?

Predsednik Srbije Aleksandar Skromni Vučić.

I zaista, kad ukucate njegovo ime u pretrazi sajta Agencije za borbu protiv korupcije videćete da naš predsednik stvarno nema ništa, osim svoje plate u iznosu od 157.262 dinara i jedne garsonjere od 30 metara kvadratnih. I to je to. Nema ni automobil, firmu, niti ušteđevinu u banci.

Zašto pobogu vest o tome nije obišla planetu, kao onomad kad su svi pisali o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki, koga su nazivali najskrominijm predsednikom na svetu? E taj čovek kojem je, sad je već očigledno, lažno dodeljena ova laskava titula, je u vreme dok je bio predsednik Urugvaja donirao 97 odsto svoje plate, vozio je automobil “volkswagen beetle” iz 1987. godine i prodavao cveće koje je sa svojom suprugom uzgajao u vlastitoj bašti. Živeo je u skromnoj seoskoj kući pored Montevidea sa suprugom, senatorkom i bivšom gerilkom Lusijom Topolanski i tronogim psom Manuelom. Nije imao telohranitelje, ni službeni vozni park.

Međutim, imao je automobil, a naš predsednik čak ni to, a imao je i kuću, a naš predsednik samo garsonjeru. I to zaista treba da uđe u zapisnik.

Ali, ali… doviknuo bi neko – možda KRIK, i podsetio na onaj tekst u kojem je pobrojao svu imovinu porodice Vučić.

Gde nestade 800 kvadrata
Na tom spisku nalazi se veći broj nekretnina u glavnom gradu, ukupne površine 833 metara kvadratnih.

Navodi se da je njegova supruga vlasnik stana od oko 100 kvadrata koji se nalazi pored njegove garsonjere u beogradskom naselju “Belvil”.

KRIK je pisao i da je Vučić stan od 118 kvadrata u Yubiznis centru otkupio od države devedesetih godina i poklonio bivšoj supruzi, ali da ugovor o poklonu nikada nije stigao do katastra.

Pisali su i da je Vučićev brat Andrej vlasnik stana od 108 kvadrata na Novom Beogradu, da su premijerovi roditelji vlasnici porodične kuće u Jajincima od skoro 200 kvadrata, stana od 112 kvadrata u centru Beograda i stana od 80 na Novom Beogradu. Dodaje se i da je majka imala još jedan stan od 62 kvadrata u Beogradu, ali ga je prodala dok je trajalo istraživanje KRIK-a.

“Njihov najskuplji stan nalazi se u Krunskoj ulici, a premijerov otac dobio ga je krajem devedesetih godina u razmeni sa Narodnom bankom koja je, prema mišljenju stručnjaka, bila na štetu banke”, pisao je KRIK.

“Nepravda”, uzviknuo bi Vučić.

Hvala Anđelku i Voji
“Sabirate babe i žabe”, rekao je predsednik odgovarajući na pitanja KRIK-a i zatim izdeklamovao da nikada nije imao novca i da su mu roditelji finansijski pomogli kada je kupovao garsonjeru u “Belvilu“, kao i kod otplate stana koji je od države otkupio devedesetih godina.

Beograd 14.10.2019. Andjelko Vucic. Promocija knjige Gorana Vesica u galeriji Progres, Knjiga o Beogradu RAS Foto Nemanja Jovanovic

Otac mi je platio garsonjeru. Roditelji su prodali stan, majka je prodala i kuću u Bečeju, sve što je nasledila od svog oca i svoje majke, da bi meni pomogli da kupim tu garsonjeru. Ja sam platio neki minimalni iznos“, kazao je Vučić.

Za stan u Jubiznis centru Vučić je rekao da ga je na kraju preplatio.

“Ne znam (koliko sam platio). Nisam se spremio da vam se pravdam. Posle 2000. tražili su dodatni porez i to sam platio. Platio sam toliko da su oni bili veoma srećni što su uspeli da me kazne“, rekao je Vučić i dodao da mu je oko isplaćivanja tog stana pomogla porodica, ali i šef Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

BEL04-19990227-BELGRADE, SERBIA, YUGOSLAVIA: The vice-president of the Serbian government and leader of the ultra-nationalist Serbian Radical Party, Vojislav Seselj (L), wipes his face after addressing the participants of a meeting called “We don’t give Kosovo and Metohija (southern part of Kosovo) for any price” in Belgrade on Saturday, 27 February 1999. Several thousands of people attended the meeting in the Pinki Sports hall in Belgradetoday. In center is Serbian Information Minister Alexander Vucic and Party official Maja Gojkovic (R).
EPA-PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC/str./as/kr/ow

Istakao je i da nema veze sa stanom svoje supruge, kao ni sa nekretninama roditelja i brata.

“Ne možete da mi nađete ništa pa ste onda uzeli da sabirate šta su mi otac i majka imali. Znate šta je problem sa svima koji misle da će istražujući nešto da pronađu? Nemaju šta da pronađu. Nikad nisam krao, nikada nisam uzimao. Na meni nema ništa skupoceno. Mene zanima šta mogu da uradim za svoju zemlju i svoj narod“, rekao je Vučić.

Strastveni ljubitelj mode iz fundusa
Potpisnik ovih redova zaista ne zna šta je po predsednikovim merilima skupoceno, ali za većinu građana Srbije patike od 500 evra, sako od 400 evra ili jakna od 2.500 dolara su nedostižni san.

A sve to predsednik Srbije često i rado nosi.

Njegove omiljene „Zegna“ patike koštaju tričavih 60.000 dinara, dok su sakoi višestruko skuplji. Na jednom javnom nastupu nedavno je nosio jaknu identičnu onoj marke “Loro Piana” koja se ne može kupiti ispod 2.500 dolara. A nisu “za bacanje” ni sakoi i džemperi.

“Lagali su da mi džemper košta 400 evra, a košta 55. Meni sakoe daju iz fundusa, ili mi sašiju, pošto sam gabaritan. Ne koštaju koliko kažu, nego mnogo manje”, rekao je svojevremeno Vučić o skupim odelima koja nosi.

Rekao je predsednik mnogo toga, pa brzinom svetlosti porekao…

Nema za mene ni šnicle, ni slave ni Božića…
Samo pre desetak dana sa ružičastih ekrana nas je ubeđivao da za njega ove godine nema ni slave, ni Nove godine, ni Božića, “da bi građani mogli da imaju dovoljno energenata i tople stanove”.

I onda hop… Eto ti Ivice Dačića na slavi u kući Vučićevih roditelja…

Krsti se Dačić, krstimo se i mi.

Njemu nije jasno šta će on tu i otkad je on najbolji Vučićev drug, mi ostadosmo zabezeknuti kako je Vučić uspeo od jutra da nam “naloži radijatore”, utovari ugalj, ode do crkve i ugosti Ivicu pred punom trpezom.

To je taj čvrst karakter.

Kao onda kad je odbio šniclu na večeri kod Angele Merkel, kad je spavao na podu zezajući ove strance koji čekaju da se potpiše Briselski sporazum ili kad neće da uzme čak ni kolačić ili bombonicu koji se služe na sastancima sa stranim zvaničnicima. Posebno ako je tu i Aljbin Kurti…

Dosta su njemu kiflice i haribo bombone koje doručkuje u avionu.

Pa srećna vam Nova godina predsedniče! Vama stvarno treba puno poklona!

nova.rs