REČI DEVOJČICE KOJU JE DEDA OTEO IZ DOMA U HRVATSKOJ PARAJU SRCE: TAMO MI NIJE BILO LEPO!

Region

Prošle godine praznike je provodila tužna i usamljena u Domu za decu u Osijeku. Sada… Sada je srećna s majkom i dedom Miroslavom Vršegijem, koji ju je oteo iz pomenute ustanove 19. juna i doveo u Srbiju. Božić im je bio ispunjen radošću, a ništa manje neće biti veselo ni u novogodišnjoj noći. Nedostaje samo tata, koji je morao da ostane u Hrvatskoj. Ali i on će im se pridružiti do narednih zimskih praznika.

O ovoj devojčici i hrabrom dedinom potezu Kurir je pisao, pisao i pisao, da bismo naposletku objavili i vest koju su svi s nestrpljenjem iščekivali – Ustavni sud u Hrvatskoj poništio je odluke Opštinskog i Županijskog suda, čime je starateljstvo vraćeno ocu! Godinu i po dana je provela u domu jer ju je Centar za socijalni rad u Osijeku oduzeo od Milana, koji je zbog posla ostavio dete komšinici na čuvanje i s njom potpisao ugovor. Godinu i po dana je Miroslavu htelo da prepukne srce svakoga puta kada je morao da je tamo ostavi nakon posete. A ona ga je molila da je povede sa sobom. Plakala. Molila. Tog 19. juna duboko je udahnuo, uzeo unuku i krenuo u Srbiju. Nije se ni osvrnuo. U Hrvatskoj su odmah proglasili otmicu, tražili su da osmogodišnju devojčicu vrati. A Kurir je u tom trenutku otvorio dedi prozor u svet. Ispričao je sve što mu je na duši i opisao sve što se zbivalo. Javnost u celom regionu je stala na njegovu stranu.

Došli smo kod njih dan nakon katoličkog Božića. Dočekala nas je svečarska atmosfera i nemerljiva radost u očima deteta. Darovali smo joj paketić. A u njemu… Baš kao da smo čitali njene misli.

Sviđa mi se poklon. Baš sam želela da dobijem tablet za praznike – rekla nam je stidljivo.

Da li je ovde sada srećna?

– Tamo mi nije bilo lepo. Sada sam srećna. Kad dođem iz škole, prvo učim s mamom, posle gledam crtaće – veselo je procvrkutala, polako se otvarajući prema nama:

– Za Božić sam bila u restoranu s dedom i drugaricom koja je došla da me poseti iz Hrvatske sa svojim roditeljima.

Deda Miroslav kaže da se devojčica svakog dana čuje sa ocem Milanom, koji ne može da se vrati u Srbiju dok ne odsluži zatvorsku kaznu od sedam mesecu zbog pretnji socijalnoj radnici.

– Čuli su se putem video-poziva na Božić. Sinu nije bilo svejedno. Nedostaju jedno drugom. Posle godinu i po dana sam dočekao sa unukom Božić u Srbiji, a ona će posle skoro četiri godine praznike provesti s majkom. Rođendan joj je 4. januara, puni devet godina. Ko zna gde bi danas bila i gde bi završila da nije bilo Kurira, koji je pokrenuo ovu priču. To bi bila tragedija da se nije podiglo na nivo na koji jeste – priča nam deda Miroslav, kome zaiskri suza u oku.

Trudila se

Naučila je ćirilicu

Devojčica ide u drugi razred, a kad se vratila u Srbiju, imala je poteškoća sa učenjem ćirilice.

– Sada je naučila. Velike promene je ona doživela, odavde se odselila u Hrvatsku, pa je tamo završila u domu, odande je opet došla ovamo. To su velike promene za dete i za sve je potrebno vreme – kaže deda.

Kaže nam i da je majka podnela zahtev za vraćanje starateljstva ovde u Srbiji, ali još nisu dobili nikakav poziv:

– O detetu ima ko da se stara, ona ima majku, oca, a ima i mene, a krajnja namera Centra za socijalni rad u Osijeku je bila da je daju na usvajanje.

Devojčicina mama nije bila s nama. Dva dana ranije dobila je visoku temperaturu. A deda još čeka odluku Županijskog suda u Osijeku o istražnom postupku koji se vodio protiv njega zbog kaznenog dela protiv braka, porodice i dece. Kaže da planira da proda kuću u Hrvatskoj i u Srbiji kupi nekretninu koju će prepisati na unuku.

Interes deteta

Odgovor iz Vučićevog kabineta nam dao vetar u leđa

Deda Miroslav je podsetio da se obraćao i srpskom ministarstvu pravde, spoljnih poslova, kao i predsedniku Vučiću:

– Iz Ministarstva pravde su rekli da oni ne mogu da utiču na sudske odluke, a iz kabineta predsednika Vučića nam je rečeno da mi ovde u Srbiji možemo pokrenuti sve sudske postupke koji su u interesu deteta. To nam je dalo vetar u leđa. Hrvatska je tražila preko MSP da im se dete vrati, međutim, Ivica Dačić je podržao interes deteta za ostanak u Srbiji. Naveli su da je Hrvatska napravila neke proceduralne greške.

oazaznanja.com