Gorštak Dane otkrio kako provodi praznike – Za jelku i poklone neće ni da čuje: „To ne unosimo u kuću“

Region

Dok u većini domova uveliko sijaju ukrasi i lampice na novogodišnjem drvetu, kod Danijela Biorca, njegove žene Kristine i petomesečnog Jovana nema dočeka ni poklona. Najpoznatiji srpski gorštak Danijel Dane Biorac (22) u svom domu na Goliji nema okićenu jelku.

Iako se posle šest godina samotnjačkog života na planini u njega zaljubila Kristina i ove godine mu rodila sina Jovana, kod njih troje za Novu godinu lampice ne svetle, nema svetlucavih ukrasa ni poklona.

Kako kaže Dane, možda će se to jednog dana promeniti. Kad dete poraste, kad zatraži. A zasad je ovako. Objašnjava i zbog čega:

„Kod nas u ovim krajevima Nova godina nije ništa posebno. Ni ne proslavljamo je. Ne unosimo jelku u kuću. Šta će mi jelka? Oko kuće imam hiljadu stabala jela, ne treba mi jedna i u kuću još da je unosim“, kaže Danijel Dane Biorac.

Kaže, ove godine je tako, možda i sledeće, a narednih će se verovatno sve to promeniti.

Kad dete bude malo naraslo, neka žena ukrašava zbog njega. Jova će od drugara sigurno čuti da za Novu godinu dolazi Deda Mraz i da donosi dobroj deci poklone. Tad će i on morati da ima jelku. Da dete ne oskudeva ni u čemu u odnosu na drugare“, kaže gorštak.

Stanovnici Golije Novu godinu ne obeležavaju, ali kao pravi hrišćani, proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

U kuću mi ovde ne unosimo ništa sem badnjaka. Na Badnji dan odem u šumu, sečem badnjak i jedino njega unosim u kuću. Znam da je moda da se sve kiti za Novu godinu, da to posle sve svetlucavo stoji i za praznike, ali mi to ne radimo. Jedva čekamo Božić“, kaže Biorac.

Izvor: kurir.rs