Umro je bivši papa Benedikt XVI

Crna hronika

On je vodio je Katoličku crkvu oko osam godina sve do 2013. godine

Za svećenika je zaređen 1951.

Umro je papa Benedikt XVI. u 95. godini. Bivši papa preminuo je danas u svojoj vatikanskoj rezidenciji.

On je vodio je Katoličku crkvu oko osam godina sve do 2013. godine kada je podnio ostavku na ovu poziciju.

Posljednje godine života provodio je u samostanu “Mater Ecclesiae” unutar zidina Vatikana gdje ga je često posjećivao sadašnji papa Franjo.

Posljednjih nekoliko godina, zdravstveno stanje mu se pogoršalo, a prije dva dana papa Franjo je pozvao vjernike da se mole za njegovo zdravlje.

Tokom većeg dijela njegovog papinstva, Katolička crkva se suočavala s optužbama, pravnim zahtjevima i službenim izvještajima o decenijama u kojima su svećenici zlostavljali djecu.

Ranije ove godine bivši papa je priznao da su napravljene greške u rješavanju slučajeva zlostavljanja dok je bio nadbiskup Minhena između 1977. i 1982. godine

Rođen kao Joseph Ratzinger u Njemačkoj, Benedikt je imao 78 godina kada je 2005. godine postao jedan od najstarijih papa ikada izabranih.

Roditelji su mu bili seljačkog porijekla. Otac je bio policijski službenik pa povjerenik, ali je odbio ući u Nacionalnu socijalističku njemačku radničku partiju kancelara Adolfa Hitlera, što ga je stajalo šikaniranja i premještaja.

Racinger se rano opredijelio za sjemenište te je kao sjemeništarac bio pošteđen redovne vojne službe u Velikom Njemačkom Rajhu, osim što je u sklopu teritorijalne obrane bio u protivzračnoj odbrani BMW-a. Nakon rata je studirao teologiju i filozofiju na Univerzitetu u Minhenu te u Frizingu.

Za svećenika je zaređen 1951. godine.

avaz.ba