Zbog izgleda lica je napušten kao dječak, a sada je inspiracija mnogima

Zanimljivosti

Zbog izgleda svog lica Jono je napušten kao dječak. Imao je vrlo težak život, a sada je postao inspiracija mnogima diljem svijeta.

Jeste li ikada čuli za Treacher Collindov sindrom? Ako već ne poznajete nekoga s tim genetičkim poremećajem, velika je mogućnost da niste.

No to se treba promijeniti. Evo i zašto.

Prema U.S. National Library of Medicine, 1 od 50 000 osoba će razviti ili se roditi s TCS-om. Taj sindrom najpoznatiji je po tome što mijenja način na koji se razvijaju kosti i tkiva u licu.

TCS najčešće mijenja strukturu brade, čeljusti i jagodica. Iako se mijenja način na koji se lice razvija, to nema utjecaja na inteligenciju djeteta. Kada je riječ o zlostavljanju, djeca koja imaju TCS su potpuno svjesna što se događa.

Jono Lancaster je vjerojatno najpoznatija osoba s TCS-om.

U intervjuu 2015. godine Jono je objasnio: „Rođen sam s genetskom manom koja utječe na izgled mog lica. Nemam jagodica, a oči su mi usmjerene prema dolje. Volim svoje male uši, nije mi hladno po njima po noći, no treba mi aparat za slušanje.“

Jono je imao dosta težak život
Danas Jono ima desetke tisuća pratitelja na društvenim mrežama, ali je prije toga imao dosta težak život. Samo 36 sati nakon što je rođen, biološki su ga roditelji napustili zbog njegovog izgleda.

Objasnio je:

Kada sam rođen, moji biološki roditelji su bili šokirani. Nakon samo 36 sati od rođenja preuzela me je socijalna služba te su našli nekoga da se brine za mene. Našli su udomiteljicu Jean.“

Jean se trudila da poveže Jona s njegovim biološkim roditeljima, no nije dobivala odgovor na svoja pisma. 18.5.1990. Jean je službeno posvojila Jona.

voljela, Jono nije baš lagodno odrastao. U intervjuu je rekao:

„Osjećao sam se kao da sam sam, kao da se jedini izdvajam u svijetu i da nema nikog kao ja. Ljudi imaju sreće pa dobiju na lutriji, postanu profesionalni nogometaši, liječnici, odvjetnici, no zašto sam ja morao biti rođen takav?“

Osjećaj usamljenosti jako je utjecao na Jonu koji sada putuje diljem svijeta i posjećuje djecu koja imaju razne poteškoće.

Postao je ogromno nadahnuće mnogima sa sličnim problemima
On je postao ogromno nadahnuće mnogim sličnim ljudima diljem svijeta. Također, pronašao je inspiraciju i u ljubavi svog života, predivnoj ženi Lauri.

Upoznali su se dok je Jono radio u teretani.

„Osjećam se jako opušteno s njom“, rekao je.

Nije li to sve što je čovjeku potrebno? Imati nekoga s kime se možete opustiti, tko poznaje vašu ljepotu, unutra i izvana, kao da je njihova?

Par je nedavno kupio kuću u Normantonu, Yorkshire, gdje Jono radi s osobama s autizmom te nastavlja biti inspiracija mnogima.

BBC je napravio dokumentarac s Jonom u glavnoj ulozi pod nazivom Love Me, Love My Face. U dokumentarcu se obrađuje njegova priča i pokušaji da se poveže sa svojim biološkim roditeljima.

Više o ovom nevjerojatnom čovjeku i njegovom putovanju pogledajte na snimci u prilogu.

saznajemo.info