Ovo je Tanja, heroina koja je usvojila dete leptir, devojčicu ostavljenu na rođenju: “Biti hrabar znači hodati sa osmehom i kad vam se plače”

Region

Primajući nagradu za Dan Čačka Tatjana Tanja Obradović (47) rasplakala je celu salu. Ona je nova mama bebe, devojčice koju su roditelji ostavili na rođenju i koja je godinu dana živela sama u čačanskoj bolnici, sam zato što ima teško genetsko oboljenje i rođena je kao “dete leptir”.

Grad Čačak obležio je svoj dan, a na svečanoj sednici Skupštine dodeljene su Decembarske nagrade istaknutim pojedinicima iz različitih oblasti. Aplauze su dobili svi, ali niko kao hraniteljka Tatjana Obradović koja je dom i ljubav pružila devojčici koja boluje od teške kožne bolesti.

Biološki roditelji bebice nisu mogli da se izbore sa teškim bremenom koje im je priroda postavila, nijedna institucija nije mogla da primi ovu devojčicu leptira, a onda se pojavila Tanja. Ova heriona, majka troje dece i baka troje unučića, postala je njena hraniteljka.

– Jako sam zahvalna na ovom priznanju, ovo je priznanje ne samo za mene već za sve hranitelje u našem okrugu koji su nesebično otvorili vrata svog srca i svog doma za decu bez roditeljskog staranja. Međutim, najzahvalnija sam maloj Nađi koja me je naučila da biti hrabar znači hodati sa osmehom i kad vam se plače, da biti posvećen znači ne odustati ni onda kada bi mnogi to učinili, da biti srećan znači zahvaljivati se svakom trenutku u kom osmeh nosi i novu nadu. Hvala vam što ste to prepoznali – skromno i kroz suze rekla je Tatjana dok se salom prolomio gromoglasan aplauz.

Ona ima troje svoje dece, i iako živi kao podstanar pre godinu ipo dana preuzela brigu i o malenoj devojčici M.N. rođenoj sa retkom, genetskom i neizlečivom bolešću, poznatom kao dete leptir.

Ni jedna hraniteljska porodica na teritoriji čitave Srbije nije bila u mogućnosti ili nije imala snage, da se uhvati u koštac sa brigom i negom baš ovog deteta. Šta više, nijedna ustanova na nivou cele Srbije zajedno sa svojim timovima lekara i stručnih radnika nije bila spremna da primi bolesnu bebu, pa je malena M.N. u čačanskoj bolnici proslavila i svoj prvi rođendan, uz veliku ljubav i negu medicinskog osoblja. Dok se nije pojavila Tanja.

“I tako je jedna Tatjana postala naša Tanja, hrabra i odluča žena, heroina koja je svojom humanošću i požrtvovanjem rešila to što svi sistemi zajedno nisu uspeli. A, malena M.N. je posle svog prvog rođendana dobila porodicu, dom i Tanju. Uz njenu ljubav devojčica nastavlja svoju borbu. Uz svakodnevnu specifičnu negu i ishranu, uz po potrebi odlaske na Kožnu kliniku u Tiršovu. Ulaskom u porodicu ove žene malena heroina je počela da se smeje, govori, hoda uz podršku i uprkos svim teškoćama napreduje i raste”, dodaje se u obrazloženju nagrade koja joj je dodeljena.

blic.rs