Mostarci odvozili 10. biciklijadu Djeda Mrazeva

Zanimljivosti

U povodu božićnih blagdana i novogodišnjih praznika u Mostaru je u nedjelju održana tradicionalna, deseta po redu biciklijada Djeda Mrazeva u organizaciji Biciklističkog kluba Mostar (BKM) u saradnji s Udruženjem za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”.

Start i završetak biciklijade bio je ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a vozio se krug po cijelom gradu u dužini od oko 15 kilometara.

Danas je lijep i sunčan dan, imali smo više stotina sudionika, tu su bili i naši gosti iz Imotskog i Sarajeva, a ono što me posebno veseli je jako velik broj djece koja su ponovno bila s nama. Imali smo i jedno promotivno iznenađenje, odnosno sistem javnih bicikala koji je Mostar dobio, a koja su građani danas vozili. U svakom slučaju ovim događajem smo iz Mostara poslali jako lijepu sliku” istaknuo je predsjednik BKM-a Toni Zorić.

Direktor “Nextbike” projekta za BiH Ahmed Ćerimović kazao je kako je da će navedeni projekt gradskih bicikala u Mostaru biti operativan najvjerojatnije od 1. marta.

“Danas smo imali simbolično predstavljanje projekta, sve je već spremno, ali sačekat ćemo malo ljepše vremenske uvjete pa će “Nextbike” biti potpuno operativan na proljeće”, kazao je Ćerimović.

Istaknuo je kako će u Mostaru biti postavljeno ukupno 50 bicikala na osam lokacija.

“Projekt smo proveli u saradnji s Gradom Mostarom, sufinanciran je od Fonda za zaštitu okoliša FBiH i drago mi je da će i Mostarci imati priliku koristiti ovaj sistem javnih bicikala, da će imati priliku koristiti bicikl kao svoje prijevozno sredstvo i sigurno će to biti novi oblik javnog prijevoza koji će za njih biti ekonomičan, cjenovno i ekološki prihvatljiv, ali sigurno dobar i za njihovo zdravlje”, naglasio je Ćerimović.

Ispred Kosače je upriličeno fotografiranje Djeda Mrazeva i građana Mostara, a druženje se nastavilo u Zimskom gradu Adventu na šetnici Nikole Šubića Zrinskog uz muziku i božićno-novogodišnje delikatese.

Kao i prethodnih godina, Djeda Mrazevi najmlađim građanima Mostara koji su se zatekli na ulicama dijelili su slatkiše, te prigodne darove.

Za sigurnost svih biciklista brinuli su se pripadnici MUP-a HNK.

radiosarajevo.ba