VUKOSAVA JE 2 PUTA IMALA MOŽDANI UDAR, Sada Je Opisala SIMPTOME: “Evo Šta Sam Prvo Osjetila…”

Zanimljivosti

VUKOSAVA JE 2 PUTA IMALA MOŽDANI UDAR, sada je opisala SIMPTOME: “Evo šta sam prvo osjetila…”

Morala je promijeni životne navike, pa je po savjetu kardiologa smršala je 15 kilograma…Vukosava Dišlieski (67) je penzionerka iz Beograda, koja je 37 godina radila u OŠ “Ivan Goran Kovačić”, opisala je svoje iskustvo sa čak dva moždana udara. Kako je rekla, prije dvije godine, dok je bila u vikendici u Beškoj, bez ikakve najave i simptoma, samo je pala na travu. Unuka je primijetila da nešto nije u redu s njom.

– Rekla je da pričam nepovezano, da govorim neke besmislice i to je bio prvi znak suprugu da me odmah odvede kod ljekara – kaže ona za sajt “Budi mudar”.

Kako kaže, kod prvog moždanog udara je provela 12 dana u bolnici. Urađene su joj sve potrebne analize, a iz bolnice je otpuštena sa dijagnozom šloga i uz napomenu da je primijećena “laka zakrivljenost lijeve ruke”. Nakon 15 dana desio se i drugi moždani udar. Ovog puta, postojali su simptomi upozorenja.

– Jako me je boljela glava, popila sam tabletu i legla u krevet – ispričala i dodala da je narednog jutra sve bilo “normalno”. Međutim prilikom doručka, samo joj se ispružila lijeva ruka u kojoj je držala tanjir i on je pao na pod. Pod hitno su je vratili u bolnicu “Sveti Sava”.

O tome šta je dovelo do šloga, Vukosava kaže:

– Činjenica je da sam imala visok krvni pritisak koji je godinama zanemarivan i svima savjetujem da o tome povedu računa – kaže i dodaje da je u bolnici bila izuzetno pozitivna, neprestano je čitala, rešavala ukrštene reči što je dokaz da pšlog nije ostavio trajnije posljedice.

Redovno ide na kontrole i kaže da je opuštena, ne razmišlja o tome kakvi će biti rezultati. Po savjetu kardiologa je smršala čak 15 kg, što je takođe bio jedan od uzroka šloga, i uvela dnevno šetnju od 15 kilometara.

Kako kaže, lijekovi za smirenje, a koje je redovno uzimala pred spavanje, više joj nisu potrebni. Promijenila je životne navike, hrani se zdravije, sama mesi hleb, izbacila je prženu hranu, ima redovnu fizičku aktivnost i osjeća se sjajno. kako kaže stresa nema, naučila je kako da izbjegava stresne situacije, a tome je naučio rad sa djecom.

Pogledajte Vukosavinu priču u videu…

(novi.ba)