“UPALA JE U AMBULANTU, ŠUTIRALA ME JE, PSOVALA, IZGREBALA” Novi detalji napada na medicinsku sestru kojoj je žena u Urgentnom centru POLOMILA RUKU

Region

Upala je u ambulantu, šutirala me je po nogama, psovala, desna ruka mi je bila izgrebana – priča Tanja Mišić, medicinska sestra koja je pretrpela nasilje na radnom mestu, u Urgentnom centru u Beogradu.

Tanja Mišić u Urgentnom centru radi već 32 godine, a krajem novembra napadnuta je usred ove zdravstvene ustanove. Tom prilikom završila je sa teškim telesnim povredama, tačnije prelomom ruke.

Kako priča, razlog napada bilo je nezadovoljstvo ćerke pacijentkinje zbog čekanja na pregled.

– Desilo se to da je ćerka dovela majku na pregled, čekala je 50 minuta – ne zato što je neko od nas bio na pauzi, ili je pio kafu, već zato što u tom momentu u ambulanti nije bilo doktora, jer je on bio u zoni gde su hitniji slučajevi. Pokušala sam da joj to objasnim, međutim, ona je vidno revoltirana i nezadovoljna u jednom momentu mene gurnula sa vrata i upala u ambulantu u kojoj se nalaze dva stola, jedan je moj, a drugi je od doktora – započela je priču Mišićeva.

Na stolu se nalazila dokumentacija drugih pacijenata, a žena koja ju je napala pokušavala je, preturajući po dokumentima, da pronađe papire njene majke i da ide kući.

– Pokušala sam da joj objasnim da to ne može tako, da mora da se potpiše poseban papir da je neko samoinicijativno odbio lečenje, a papir mora da potpiše i doktor. Onda je uletela u ambulantu, počela da cepa i gužva tuđu dokumentaciju u nameri da pronađe svdokumentaciju svoje majke. Te psovke, te reči, to je bilo užasno! Pokušala sam da joj uzmem dokumentaciju iz ruku – ispričala je Tanja Mišić.

Ikao je bila u šoku, dodaje ipak i da su medicinski radnici u neku ruku i navikli da ih pacijenti tako tretiraju, što je poražavajuće za naše društvo.

Pokušavajući da uzme dokumentaciju koja, kako Mišićeva kaže, nije ni bila dokumentacija njene majke, zadobila je teške telesne povrede.

“Ne osećam se sigurno na svom poslu”
– Žena me je šutirala po nogama, u jednom momentu me je uhvatila za zglob u nameri da mi uzme dokumenta. A to nije ni bila dokumentacije njene majke. Da li je ona mene previše stegla, uvrnula ruku, otela mi je dokumentaciju iz ruku i izašla sa majkom. 15 minuta sam bila nakon toga šokirana, prvi korak mi je bio da obavestim glavnu sestru. Gledala sam u svoju desnu ruku koja je bila cela izgrebana, tada sam videla da mi je zglob malo otečen. Ja sam samo rekla da moram da idem kući – rekla je Tanja Mišić za TV Prva.

Zato, kako kaže, glas svih koji su doživeli u zdravstvenim ustanovama, mora da se čuje.

– Ne osećam se sigurno na svom poslu. Mi smo nečije ćerke i majke i ne treba da se vrši nikakva odmazda. Ja sam ovde kao sve medicinske sestre. Ovo se desilo meni, sutra će nekom drugom. Apelujem na ljude da shvate da smo i mi ljudi. Mi vodimo računa o nečijem zdravlju i ne razumem zašto neko pokušava da naruši naše zdravlje. Sa ovim gipsom sam onemogućena za normalno funkcionisanje – kaže Tanja Mišić.

blic.rs