Sabor protiv Plenkovića: Ništa od obuke ukrajinskih vojnika, 97 zastupnika podržalo odluku

Region

Sve je izglednije da HDZ neće prikupiti dovoljno glasova za izglasavanje odluke o vojnoj misiji koja uključuje obuku ukrajinskih vojnika. Potrebna je dvotrećinska većina, tj 101 glas.

Posljednjeg dana zasjedanja saborski zastupnici glasali su o brojnim odlukama i izmjenama zakonima, a plan glasanja Sabor je objavio tek pola sata prije samog glasanja koje je počelo u 13 sati, a koje je, obzirom na 45 točaka i amandmane, trajalo satima.

Zakon o radu izglasan sa 77 glasa za, 54 protiv
Najprije su izglasali Zakon o radu, kojeg je oporba dočekala na nož ističući da ne štiti radnike, a uoči glasanja zastupnici su tražili stanku kako bi još jednom uputili kritike.

– Ovaj zakon je usklađenje direktive EU, no izmjene u svom predloženom ne jamče ni transparentnost ni predvidive uvjete rada, nemamo zajamčena minimalna prava na rad nedjeljom, blagdanima, noćni, prekovremeni rad, rad u otežanim uvjetima, ne možemo utvrditi koja je točna plaća radnika – ukazao je Erik Fabijanić iz Kluba Socijaldemokrata.

Od 112 amandmana, koliko su ih na izmjene o Zakonu o radu podnijeli saborski zastupnici i klubovi, Vlada je prihvatila šest, među kojima je i jedan amandman Kluba SDP-a. Zakon je izglasan sa 77 glasa i 54 protiv.

ladajući su odluku o kojoj se mjesecima pričalo i koja je izazvala razdor u Saboru, ali i javnosti, a to je vojna misija obuke ukrajinskih vojnika, stavili tek kao 20. točku glasanja. HDZ je, podsjetimo, tjednima s oporbom provodio konzultacije obzirom da im je bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 glas. Iako se dan prije glasanja činilo da će ih uspjeti skupiti i da bi odluku podržati moglo 100 ili 101 zastupnik, kako se glasanje bližilo sve je bilo izglednije da to neće biti tako. A toga su, nakon preokreta u Domovinskom pokretu večer prije glasanja, postali svjesni i HDZ-ovci. Naime, Klub DP-a broji sedam članova, od kojih je Zlatko Hasanbegović samo član Kluba, ali ne i stranke. Od šest zastupnika DP-a do jučer se činilo da će troje glasati za. A tako je i sam predsjednik stranke Ivan Penava istaknuo da su Stipo Mlinarić, Davor Dretar i Stephen Bartulica bliži “za”, a da su on, Ante Prkačin i Daniel Spajić protiv. No, nakon večernje sjednice Predsjedništva stranke, svih šest se izjasnilo da odluku podržati neće. Pa se matematička računica zakomplicirala. Hasanbegović je ostao pri svome u davanju podrške. IDS-ovih troje zastupnika su ovog tjedna najavili da će odluku podržati.

Most i Suverenisti su nedvosmisleno rekli da će glasati protiv. Tri zastupnice Centra i GLAS-a najavile su da se neće ni uključiti u glasanje jer smatraju da su se oko ovog trebala dogovoriti dva brda, a problematiziraju i proceduru slanja odluke u Sabor i traženje suglasnosti s Pantovčaka, za koju smatraju da nije u skladu s Ustavom. Isto tako i SDP-ovci. Zeleno-lijevi blok se protivi vojnoj pomoći i zalažu se za civilni aspekt. Protiv je i Klub HSS-a i Radničke fronte.

Milan Vrkljan, predsjednik Kluba za pravednu Hrvatsku, najavio je kako će on i Miroslav Škoro podržati, a njihova treća članica Ružica Vukovac bit će protiv. Kako smo neslužbeno doznali, Škoro je na bolovanju još od ponedjeljka. Nije se znalo hoće li se danas pojaviti, a na kraju i nije.

Do samog kraja nije se znalo ni kako će glasati Socijaldemokrati jer stav nisu željeli javno komunicirati. Iako su ustvrdili da su jedinstveni, neslužbeno smo doznali da su se neki ipak “lomili” hoće li podržati ili ne do samog kraja. Pa su ponovno u 11 sati, dva sata prije glasanja, sazvali sjednicu Kluba i vijećali. Ali je kod njih vladao zavjet šutnje. Naime, njihov Klub je najveći, imaju 18 zastupnika pa su sve oči bile uprte u njih. Već dan ranije su najavili da dvoje neće biti glasanju zbog smrtnog slučaja i putovanja. Tako je i bilo.

Iz Kluba Fokusa i Reformista se znalo da neće biti Natalije Martinčević jer je u Čileu s predsjednikom Republike, no stav Darija Zurovca i Damira Bajsa se nije znao. I oni su šutjeli, nisu uzvraćali na pozive i poruke. Na glasanju se naposlijetku nisu pojavili.

Još malo sukoba prije glasanja
Prije glasanja očekivano su zastupnici tražili stanku kako bi još jednom ukazali na svoje stavove.

– Suverenisti neće podržati jer smatramo da se time izlažemo dodatnim sigurnosnim rizicima – poručio je predsjednik Suverenista Marijan Pavliček naglasivši kako mi nismo spremni sebe obraniti, a ne druge obučavati, na što je nastala halabuka u sabornici.

Pozvao je oporbene zastupnike da ne budu žetončići Andreja Plenkovića. Pamet u glavu, poručio im je.

– Drage kolege, ovo nije način donošenja odluke ovakve težine. Od prvog dana pozvali smo ne samo na poštivanje Ustava nego i zaštitu digniteta svih nas kao zastupnika i RH. Još uvijek nije kasno da Vlada makar pokuša razgovarati s predsjednikom i ispoštovati njegove ustavne ovlasti, ako on odbije voditi brigu o vlastitoj odgovornosti, onda možemo ponovno odlučivati – naglasila je zastupnica Centra Dalija Orešković.

HSS-ov Željko Lenart poručio je kako treba poštovati volju naroda, koji je većinom protiv ove odluke te da je protiv i njihov Klub jer se time, smatraju, izlažemo riziku.

– Koja geneza svega ovoga? Naši ministri se obećali neovlašteno pa je Plenković morao navlačiti. Ustav je kristalno jasan, ne spominje se Sabor. Ovo je kršenje Ustava – istaknuo je Mostov Nino Raspudić.

HDS-ov Hrvoje Zekanović i član vladajuće većine poručio je oporbi koja je protiv odluke da se večeras pridruže slavlju u Moskvi.

– Svi znamo što predstavlja Zekanović u ovom Saboru – čisti cirkus – odgovorio je Pavliček i zaradio pljesak, a Željko Sačić poručio je za Zekanovića da je ruglo.

Predsjednik HSLS-a i koalicijski partner Vlade, Dario Hrebak, istaknuo je kako su 22 zemlje EU podržale ovu misiju, među kojima jučer i Slovenija.

– Ružno je one koji će podržati ovu odluku zvati žetončićima – poručio je.

HNS-ov Predrag Štromar ne slaže se sa stavovima da bismo si zbog podrške ove odluke natovarili sigurnosni rizik na leđa te podsjetio kako je i nama trebala pomoć tijekom Domovinskog rata.

– Moj prijedlog, uhvatite se puške, imamo ovdje maršala Antu Bačića Baću… – poručio je Mostov Miro Bulj pa zaradio tri opomene jer se oglušio na upozorenja predsjednika Sabora.

Vau, vau, laj za Milanovića, uzvratio mu je prozvani Bačić pa dobio čak dvije opomene, a Gordan Jandroković morao zvoncem smirivati situaciju.

Jandroković sam sebi dao opomenu, udovoljio zahtjevu za stankom
HDZ-ov Branko Bačić istaknuo je kako se danas ne odlučuje o podršci Vladi i Andreju Plenkoviću nego između dobra i zla.

– Oči Ukrajinaca su uperene u ovaj Sabor dok mi ovdje raspravljamo – dodao je.

Predsjednica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić naglasila je da Hrvatska solidarno stoji od prvog dana s Ukrajinom te da Hrvatska treba nastavljati pomagati, ali u pogledu neborbenih aktivnosti. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava naglasio je da su u Sabor uprte oči i ljudi u kontejnerima, iseljenih, umirovljenika…

– Dovesti vojsku države u ratu protiv nuklearne velesile, s razgranatom špijunskom mrežom, je vrlo nezrelo, nedržavnički – poručio je, a uzvratio mu je Jandroković.

– Ovako su govorili oni koji su odgovarali Hrvatsku da stane u obranu svojeg teritorija, nevjerojatno mi je da ovo govorite vi iz Vukovara – rekao je i sam sebi dao opomenu.

Mnogi branitelji ne mogu zamisliti da ste vi u koaliciji sa SDSS-om, uzvratio je Stipo Mlinarić iz DP-a HDZ-ovcima koji ne mogu vjerovati da se ovoj odluci protive branitelji. Pa su zastupnici okrenuli priču u totalno drugom smjeru i svađali se oko sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Odluka na kraju nije prošla: Falila četiri glasa
Obveza je pustiti svakg da glasa po vlastitom uvjerenju i vlastitoj odgovornosti i ne smije nitko određivati drugačije, poručio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

Jandroković je udovoljio zahtjevima za stanku u trajanju 15 minuta. Kad su se vratili u klupe konačno su krenuli na glasanje. Obuka ukrajinskih vojnika nije prošla. Od 107 zastupnika koji su se uključili u glasanje, odluku je podržalo 97, a 10 je bilo protiv. Dakle, nedostajala su četiri glasa.

Od 16 prisutnih Socijaldemokrata, 15 ih je podržalo odluku, a njihov Franko Vidović se nije uključio. Od ranije se znalo da je on bio protiv procedure slanja odluke u Sabor smatrajući da nije ispoštovana u skladu s Ustavom. Kako su i najavili, u glasanje se nisu uključili ni SDP, Zeleno-lijevi blok, Centar, GLAS i Most se, također, nisu uključili u glasanje.

Željko Sačić, Marijan Pavliček, Ružica Vukovac, Katarina Peović, Krešo Beljak, Davor Dretar, Stipo Mlinarić, Ivan Penava, Daniel Spajić, Stephen Bartulica su glasali protiv.

Zaključak SDP-a i Zeleno-lijevog bloka o uvrštenju civilne komponente misije, umjesto borbene, vladajući nisu podržali.

Uskoro više…

24sata.hr