Beba kojoj su dali samo jedan dan života je dočekala svoj prvi rođendan

Zanimljivosti

Kad je Marie Clare Tully rodila svog sina Hectora u 23. tjednu trudnoće, liječnici su rekli da mu je vjerojatno ostao još samo jedan dan života.

Njegovoj su mami rekli da se oprosti jer je imao vrlo male šanse da preživi.

No Hector je prkosio izgledima, a Mariena “čudesna beba” sada je proslavila svoj prvi rođendan, piše BBC News.

Nije bilo lakih 12 mjeseci, ali njegova je mama rekla da joj je to bila najsretnija godina u životu.

Beba je provela 259 dana života u bolnici
Do sada je proveo 259 dana i noći svog života u bolnici nakon što je rođen s teškim komplikacijama.

Ima hidrocefalus, što znači da spinalna tekućina ne može teći po tijelu, zbog krvarenja u mozgu. Također ima kroničnu plućnu bolest, retinopatiju, ima sondu za hranjenje i centraliziranu apneju za vrijeme spavanja.

Hector je rođen 12. studenog 2021. kada su ograničenja zbog Covida značila da mora biti stavljen u izolaciju dok test na Covid ne bude negativan.

Marie Clare i njegov otac Angus nisu smjeli posjetiti svog sina prvih 40 sati njegova života.

Osoblje je bračnom paru iz Edinburgha poslalo najnovije fotografije njihova sićušnog sina dok se borio za život u inkubatoru.

“Vidjela sam ga kad se rodio i poljubila ga, a zatim je bio umotan u plastiku da ga zagrije i odjurio na odjel reanimacije”, rekla je Marie Clare za škotski BBC.

“Osjećala sam bol što nisam mogla biti s njim. Srce mi se slomilo što nismo mogli biti s njim u tim ključnim ranim trenucima.”

Marie Clare, izvršna direktorica dobrotvorne organizacije koja je trenutno na rodiljnom dopustu, rekla je da su im nakon gotovo dva dana dopušteni kratki posjeti kako bi ga vidjeli, a nakon pet dana mogli su biti s njim dan i noć.

Nakon 42 dana liječnici su ga skinuli s respiratora
Nakon 42 dana liječnici su ga skinuli s respiratora i rekli da će živjeti.

“Kada sam čula, ispustila sam jauk koji je došao iz dna moje duše, ne mogu to artikulirati, bio je to najveći osjećaj na svijetu”, rekla je za BBC Škotska.

“Bio je još dug put do prijeći, ali znati da je tim mislio da će on preživjeti bilo je sjajno.”

Hector Tully je imao 15 operacija i 25 puta je hitno odveden na hitnu pomoć.
Tek u travnju 2022. dopušteno mu je da ode kući – više od pet mjeseci nakon što je rođen.

I dalje je redoviti pacijent Kraljevske bolnice za djecu i mlade, imao je 15 operacija i 25 puta je hitno odvezen na hitnu medicinsku pomoć.

Simptomi hidrocefalusa
Oštećenje mozga zbog hidrocefalusa može uzrokovati širok raspon simptoma, uključujući: glavobolju, mučninu, zamagljen vid i poteškoće s hodanjem.

Unatoč borbama, Marie Claire je rekla: “Osjećam se najsretnijom osobom, tako je zabavan, donosi toliko radosti tolikom broju ljudi.

Tako sam ponosna na njega. On je čudo, on je iznad čuda i tako sam ponosna na njega.”

U Škotskoj se svake godine prerano rodi oko 4000 beba, ali samo mali postotak prije 28. tjedna.

Medicinski napredak znači da se bebe rođene u 22. tjednu mogu spasiti, ali statistike pokazuju da samo četiri od svakih 10 rođenih u 23. tjednu prežive.

Živ je zahvaljujući mnogim molitvama
“Zahvaljujući molitvama svih, on je izvučen i pobrinuli smo se da ga okružimo svom ljubavlju, radošću i nadom kako bi se osjećao apsolutno voljenim.

“Mi se brinemo da mu svaki dan bude sjajan”, rekla je.

Marie Clare rekla je da je bila oduševljena podrškom osoblja u bolnici.

Rekla je: “Svi u bolnici stoje uz Hectora, medicinske sestre, domaćice, službenici, liječnici, fizioterapeuti, to je kao jedna velika obitelj.”

“Neki su dani bili tako teški. Iz glave su mu izlazili odvodi i nisam ga smio podići, ali njega u bolnici je bila nevjerojatna.”

Proslavili su prvi rođendan
Marie Clare i Angus (41), direktor glazbe na koledžu Fettes, usredotočeni su na svaki dan sa svojim sinom jer ne znaju kako će njegovo stanje utjecati na njegov život u budućnosti.

Par je sada proslavio njegov prvi rođendan.

Marie Clare je rekla: “Rođen je u 01:14 tako da smo stajali kraj njegovog krevetića točno u to vrijeme godinu dana kasnije i imali tihi trenutak tako smo zahvalni što je ovdje.”

“Razmišljali smo o tome kako je uspio i kako smo bili najsretniji ljudi. Bila je to najbolja godina u mom životu.”

saharica247