Preplašeni nećak tužio stričeve: ‘Maltretiraju me od kad sam se rodio. Prijetili su mi da će me rasparati…‘

Region

Dogovori oko čišćenja okućnice u jednoj obitelji su eskalirali do te mjere da su stričevi svom nećaku stavili škarice za branje grožđa ispod trbuha i prijetili mu da će ga rasparati i ubiti. Prestrašeni nećak je sudu rekao kako ga stričevi maltretiraju gotovo od kad se rodio, pa je tako jedan od njih, inače zaposlen kao pomorac kobnog dana u rujnu 2018. godine ušao u njegovu sobu nakon čega je sve pošlo krivo, piše Jutarnji list.

Prema nećaku, stric ga je tražio da mu pomogne sređivati okućnicu što je i napravio, pa se vratio u sobu kad mu je pomorac rekao da se odmori. Nedugo zatim se predomislio i rekao da mu ponovno treba nešto pomoći, pa se nećak obukao i ustao iz kreveta. Rekao je da mu je tada stric odjednom i bez ikakvog razloga prislonio velike sklopljene škare za branje grožđa na trbuh i rekao da će ga rasparati.

Odgovorio mu je da će zvati policiju i izgurao strica iz sobe, na što mu je on viknuo da ga samo čeka da izađe. Vrijeđao ga je govoreći mu svakakve stvari i počeo razbijati po sobi. U tom trenutku je stigao i drugi stric koji mu je također prijetio da će ga rasparati i ubiti, iako nije imao ništa u rukama. On ga je također počeo vrijeđati, nakon čega ga je stric s kojim se prvim posvađao izvukao iz sobe.

Nijedan od stričeva se ne smatra krivim i njihove verzije priče se razlikuju od nećakove. Stric zaposlen kao pomorac rekao je da se ujutro probudio pošto je trebalo spremiti okućnicu, vrt i prostor oko kuće. Oko podneva pitao je brata tko je u sobi na što mu je on odgovorio da unutra spava njihov nećak.

Zaprepastio se od nereda kojeg je vidio kad je ušao u sobu u kojoj su posvuda bile cigarete i pepeljara. Par puta je pokušao buditi nećaka, na što mu je on uspavano odgovorio da se neće ustati i da ga ostavi na miru. Tada su stričevi nastavili čistiti, a kasnije se naknadno pojavio njihov nećak.

– Došao je sav nikakav, kao da su ga prebili. Vidjelo se da nije svoj – objasnio je i nadodao kako su mu rekli da malo življe radi, budući da je lijen.

Nećak ga nije ništa ni slušao nego se vratio u sobu, uzeo nešto i nestao. Ne zna gdje je otišao i što je radio. Rekao je da ga tijekom čišćenja nije vrijeđao, ali je nećak bio neposlušan i nezainteresiran. Tvrdi kako mu nisu prijetili ubojstvom niti prislonili škarice na trbuh, a ipak se policija brzo pojavila i odvela ih u stanicu.

Samo sam htio da malo sredimo okućnicu. Nećaka sam gledao kao svoje dijete i svaki put kad bi došao s broda dao bi mu po 100 kuna, objasnio je stric pomorac i naglasio da su škarice tada bile negdje sa strane.

Drugi stric je u obrani izjavio da je tijekom incidenta bio na terasi i kako su pokušali dozvati nećaka da im pomogne, ali bezuspješno. U njegovu sobu nije ulazio, već mu je par puta rekao da se ustane i dođe. Nakon što je kasnije došao, nećak je bio s njima nekih 20-ak minuta i opet nestao. Također je rekao da su ga tada zvali da se vrati, ali je samo uzeo nešto iz sobe, unervozio se i otišao.

Obrane okrivljenih Općinski sud u Dubrovniku je procijenio kao neuvjerljive i nelogične, pa je 6. listopada ove godine donesena presuda kojom su stričevi osuđeni za počinjenje kaznenog djela prijetnje. Navedeno je kako sud smatra da nećak nema motiv zbog kojeg bi stričeve lažno optužio, dok su okrivljeni bili ljuti jer im je nećak bio neposlušan i nezainteresiran, pa je logično da bi u takvoj situaciji upućivali prijetnje.

Svakom od stričeva je izrečena uvjetna kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. Prilikom odlučivanja o kazni, sud je kao olakotnu okolnost cijenio neosuđivanost stričeva, što ukazuje da je ponašanje tijekom ovog incidenta bilo eksces u inače urednom društvenom funkcioniranju. Presuda je nepravomoćna i na nju je 24. listopada ove godine izjavljena žalba.

slobodnadalmacija.hr