Stravične scene nakon slavlja Maroka: Huligani u Bruxellesu sukobili se s lokalnom policijom

Svijet

Moja poruka je jasna: ako želite doći i praviti tulum u Bruxellesu dobrodošli ste. Ali, ako ste došli praviti probleme, onda ćete imati posla s policijom, rekao je gradonačelnik Bruxellesa

U Belgiji živi velik broj Marokanaca koji su na Svjetskom prvenstvu u Katru pobjedom nad Španjolskom osigurali prolaz u četvrtfinale. Prema nekim procjenama, ima ih oko pola milijuna, a nakon svakog trijumfa u glavnom belgijskom gradu proslave eskaliraju.

Velik broj navijača izašao je na ulice Bruxellesa, a dio njih opet je izazvao velike probleme i nerede. Opći kaos prvi je put nastao nakon pobjede Maroka nad Belgijom (2-0). Huligani su oštetili nekoliko automobila i razbili velik broj prozora u obližnjim zgradama nakon čega su se i obračunali s tamošnjom policijom.

Nakon pobjede protiv Kanade (2-1) u posljednjem kolu skupine F, huligani se nisu direktno sukobili s policijom, ali su remetili javni red zbog čega je uhićeno 18 osoba.

Ista priča i nakon Španjolske. Neredi, razbijanje briselskim ulicama i palež. Policija je morala intervenirati kako bi se uspostavio red, a gradonačelnik Bruxellesa je rekao da je u posljednjim neredima uhićeno više od stotinu huligana.

– Prije svega moram čestitati svima koji su slavili na dozvoljen način, u skladu sa zakonom. Ali, istina je da smo morali upotrijebiti silu i da je bilo puno uhićenja po završetku utakmice. Moja poruka je jasna: ako želite doći i praviti tulum u Bruxellesu dobrodošli ste. Ali, ako ste došli praviti probleme, onda ćete imati posla s policijom – kazao je gradonačelnik Philippe Close nakon čega je pohvalio dio Marokanaca koji su tijelima sprječavali huligane da se obračunavaju s policijom.

– Ne rukovodim se strahom, nego organizacijom. Želim zahvaliti toj “velikoj braći” koji su napravili ljudske lance i spriječili da stvari izmaknu kontroli. Ponavljam, manjina je stvarala probleme i rušila imidž belgijsko-marokanske zajednice. Ta “velika braća” su na našoj strani, na strani policije. Pripremit ćemo se i za subotu, pobijedi li tada Maroko ili Portugal, jer i ovdje imamo veliku zajednicu Portugalaca. Oni koji prave probleme morat će se suočiti s policijom- zaključio je Close.

24sata